Middelharnis - Het plan Heerlijk Haringvliet is een onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Noordrand, een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en Wereld Natuurfonds (WWF). Deze partners hebben de gezamenlijke ambitie om de Noordrand van Goeree-Overflakkee duurzaam en integraal te ontwikkelen. Op maandag 9 oktober aanstaande van 17:00-18:30 uur is er in het Diekhuus te Middelharnis een inloopbijeenkomst. Lees meer >>

>> Vervolg

De gezamenlijke ambitie luidt: natuur en economie versterken elkaar in de Noordrand van Goeree-Overflakkee. Als doelstelling werd geformuleerd: samen gaan wij voor de aanleg van nieuwe, toegankelijke natuur, verbetering recreatieve infrastructuur, agrarische structuurversterking, windenergie en bijzonder wonen met de natuur. Lees meer >>

Het plan Heerlijk Haringvliet en het project Recreatieve verbindingen vormen de laatste deelprojecten in de ontwikkeling van de Noordrand.

Maandag 9 oktober 2023 van 17.00 tot 18.30 uur

Locatie: Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis

Duurzaam wonen en natuurontwikkeling

Het plangebied Heerlijk Haringvliet is gelegen tussen de primaire waterkering en de Bekadeweg. Eerdere benamingen van het plan waren ‘Eerste Bekading’ en ‘Nieuwe Marke’. Het plangebied van ruim 30 hectare gaat plaats bieden aan natuur, recreatie en een daaraan ondersteunend duurzaam woonconcept. Ongeveer twee derde van het gebied wordt ingevuld met nieuwe natuur, welke wordt opengesteld voor recreatief medegebruik. Denk aan wandelen en fietsen. Een gedeelte van het gebied (ongeveer een derde) zal gebruikt worden voor de bouw van een bijzondere duurzame woonvorm om de natuurontwikkeling te kunnen financieren. De woningen worden gebouwd op een kunstmatig aangelegde heuvel (woonterp) midden in de nieuwe natuur. Deze terp heeft een oppervlakte van 7 a 8 hectare, inclusief de taluds en zuidelijke ontsluitingsweg. Er zullen maximaal 50 wooneenheden op maximaal 40 kavels worden gebouwd, die permanent bewoond gaan worden.

Ontwerpbestemmingsplan Heerlijk Haringvliet

De planontwikkeling past niet binnen de vigerende bestemming. Daarom is ervoor gekozen een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 13 september 2023 voor een periode van zes weken ter inzage. Wij willen een ieder graag de mogelijkheid geven om de plannen voor deze ontwikkeling en het ontwerpbestemmingsplan “Heerlijk Haringvliet” in te zien en hierover vragen te stellen. We nodigen u daarom uit voor deze inloopbijeenkomst.

De bijeenkomst

De inloopbijeenkomst vindt plaats op maandag 9 oktober 2023 in het Diekhuus aan het Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. We starten om 17.00 uur en eindigen om 18.30 uur. Wij serveren tijdens deze sessie broodjes en koffie/thee/frisdrank. U kunt binnenlopen op het moment dat u dat wenst. Medewerkers van onze gemeente en (adviseurs van) de ontwikkelende partijen staan klaar om u uitleg te geven over het plan en uw vragen over het ontwerpbestemmingsplan beantwoorden. Het is niet nodig u van tevoren aan te melden voor deze inloopbijeenkomst.

Achtergrond

Het ontwerpbestemmingsplan regelt de aanleg van de natuur, de nieuwbouw van de woningen en de buitenruimte eromheen. Het bestaat uit kaartmateriaal en concept tekeningen, de regels voor bebouwing en de aanleg van de buitenruimte en een uitgebreide toelichting hierop. Het zijn documenten met een juridische en ruimtelijke onderbouwing. We hebben de ervaring dat mensen deze vaak niet eenvoudig leesbaar vinden. In combinatie met de ontwerptekeningen van het plangebied hopen we u tijdens deze inloopsessie een beter beeld te kunnen geven van de ontwikkeling. U kunt tijdens de bijeenkomst ook tips en wensen doorgeven aan de ontwikkelaar voor het verdere ontwerpproces.

Planning verdere stappen

Tot en met 25 oktober aanstaande kan iedereen een officiële zienswijze (schriftelijke reactie) geven op het ontwerpbestemmingsplan. De gemeente beoordeelt deze zienwijzen vervolgens. Soms gebeurt het dat deze zienswijzen zorgen voor een aanpassing van het ontwerp. Het bestemmingsplan en de zienwijzennotitie worden ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Dit gebeurt waarschijnlijk in het voorjaar van 2024. Daarna wordt het vastgestelde plan opnieuw vrijgegeven en kan beroep worden ingediend. Pas daarna wordt de verdere planning uitgewerkt.

Vragen of informatie

Als u vooraf vragen heeft, dan kunt u contact zoeken met projectleider Elmy Heuvelmans via e.heuvelmans@goeree-overflakkee.nl of telefoonnummer 14 0187.

Tekst gemeente Goeree-Overflakkee