19 juni 2023, Den Haag - Op zaterdag 24 juni aanstaande vindt de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plaats. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag de ruim 100.000 Nederlandse veteranen, die zich in dienst van de vrede hebben ingezet. "Dit jaar zijn Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren aanwezig bij de plechtigheid. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement krijgen de publieksactiviteiten op het Malieveld een andere vorm." Lees meer >>

Vervolg

Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement krijgen de publieksactiviteiten op het Malieveld een andere vorm. Het defilé eindigt dit jaar via de baileybrug op het Muziekplein, waar de veteranen en militairen door Eric Corton welkom worden geheten. Op het Lange Voorhout ontvangen dit jaar ruim 60 veteranen een medaille voor hun recente inzet. Daaronder ook militairen die recent ingezet waren in de Oekraïne om mogelijke oorlogsmisdaden te onderzoeken. De Nederlandse Veteranendag start met een besloten ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, waar onder leiding van Eric Corton een aantal persoonlijke verhalen van veteranen worden verteld. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van majoor Jasper Staps verzorgt de muzikale omlijsting bij de verhalen van veteranen Jaap Constandse (Korea), Stephanie Verhoef (Afghanistan), Marc Pollen (Somalië en Afghanistan), en Angelo Wouters (o.a. Forensische Opsporing Oekraïne). Na de muzikale aftrap volgen de medaille-uitreiking op het Lange Voorhout voor het Escher Museum en het defilé aan de Kneuterdijk.

Grote fly-past met 18 toestellen

Het defilé wordt op de Kneuterdijk door Koning Willem-Alexander afgenomen. Het gronddefilé wordt voorafgegaan door een luchtdefilé met achttien historische en moderne vliegtuigen. Een fly-past met 18 toestellen is nog nooit eerder voorgekomen. Paradecommandant en voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Hans van Griensven licht in een speciale podcast aflevering van Mee Op Missie een aantal beeldbepalende momenten in het defilé toe. In aanloop naar de Nederlandse Veteranendag springen op vrijdag 23 juni rond 13.00 uur meerdere parachutisten boven de Hofvijver af om vervolgens in het water te landen.

Malieveld omgetoverd tot Muziekplein

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse Veteranendag krijgt het Malieveld een iets andere indeling. Een deel van het veld wordt omgetoverd tot een Muziekplein, de plek waar het defilé binnenkomt over een baileybrug. De binnenkomende detachementen worden daar door Eric Corton welkom geheten, met muziek en uitleg. Gedurende de hele dag kunnen bezoekers op het Malieveld terecht voor een gevarieerd programma voor jong en oud. Er zijn kinderactiviteiten, een grote informatiemarkt en verschillende demonstraties. In een speciale tent, Veteranenplaza, kunnen bezoekers kijken naar een bijzondere expositie van speciale medailles die scholieren dit jaar voor veteranen hebben gemaakt.

Nationaal vlaggenprotocol

De Nederlandse Veteranendag kent een nationaal vlaggenprotocol. Op zaterdag 24 juni wordt daarom de Nederlandse vlag op overheidsgebouwen gehesen. Daarnaast roept het Nationaal Comité Veteranendag burgers op om ook zelf de vlag op die dag te hijsen. Woordvoerder Koos Sol licht toe: “Zo kan iedereen ook zelf zijn of haar waardering tonen voor onze veteranen, ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld.”

Ode aan onze Veteranen

Omroep Max zendt op vrijdag 23 juni om 17.10 uur op NPO 1 ‘Ode aan onze Veteranen’ uit. Tijdens een bijzonder programma, gepresenteerd door Carrie ten Napel, worden veteranen door bekende artiesten toegezongen. Dit jaar zijn dat: Henk Poort, Jennie Lena, Tim Akkerman en het ZO! Gospel Choir. De artiesten worden begeleid door het orkest Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Samen brengen ze een muzikaal eerbetoon aan alle veteranen die op missie zijn geweest.

Veteranen centraal in campagnebeeld

Ook dit jaar zijn vier veteranen het gezicht van de campagne rondom de Nederlandse Veteranendag. Jaap Constandse (95 jaar) diende in 1952 in Korea. Marc Pollen (43 jaar), de man achter het online platform Scherpschutters, diende in Afghanistan en Somalië. Stephanie Verhoef (38 jaar) diende in Bosnië en Afghanistan. Nancy (55 jaar) diende in Sinaï en Mali. De veteranen doen hun verhaal in een mini-documentaire en zijn voor de Nederlandse Veteranendag op promotiebeelden door heel Nederland te zien.