[Ingezonden] De wet- en regelgeving rond het gebruik van rolsteigers in de bouwwereld én door particulieren, is sinds 1 januari 2018 fiks aangescherpt. Dit omdat gebleken is dat er door onveilig gebruik van een rol steiger in de bouw jaarlijks tientallen nare ongelukken gebeuren, waarbij elk jaar zelf één à twee dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Wat is er eigenlijk veranderd in de normen rond het gebruik van een rol steiger? Ofwel: op welke manier kun je veilig rolsteigers gebruiken met een zo minimaal mogelijk risico op ongevallen?

Voorkomen van vallen van grote hoogte
Het blijkt dat in bijna de helft van alle ongelukken die zich met rolsteigers voordoen, de betrokken persoon van een grote of kleinere hoogte naar naar beneden valt. En daarbij letsel oploopt, of erger. Naast valpartijen gebeurden er ongelukken tijden het opzetten en demonteren van de steiger en doen zich relatief veel struikelgevallen voor, waarbij bouwvakkers of particuliere gebruikers van de steiger af vallen of bekneld raken. Ook vallende gereedschappen die mensen onder de steiger raken, zijn een probleem. De arbeidsinspectie heeft hierop besloten dat het hard nodig was om nog eens kritisch naar het gebruik van een rol steiger te kijken.

Enkele belangrijke regels
Veiligheid start met het vervoer van de steiger naar de werkplek. Maak hiervoor gebruik van een veilige transporter en zet de steiger onwrikbaar vast tijdens het vervoer. Bij het opbouwen van de steiger dien je als gebruiker exact de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Sinds 2018 bestaan rolsteigers uit minder onderdelen en hebben ze meer vaste componenten gekregen, die resulteren in stabielere steigers. Bouw de steiger altijd met z'n tweeën op, zodat je elkaar extra kunt controleren. Bij het opbouwen dienen de regels van de ARBO gevolgd te worden. Let op het vastzetten van de steiger op de 'begane grond', maar zorg ook voor een bevestiging aan de gevel van het pand waaraan geklust wordt. Dit is zeker van belang als het hard waait of regent. Is het windkracht 6 of hoger, ga dan zeker niet op een steiger aan het werk! Voorts zijn er nog specifieke regels over het betreden van de steiger en het verplaatsen naar een ander platform. Verplaatsen mag pas als het platform dat je gaat betreden leeg is en er veiligheidssteunen, beter bekend als voorloopleuningen, zijn aangebracht op de steiger.

Ten slotte nog een belangrijk advies: gebruik bij werkhoogtes van meer dan drie meter en life-line!