Bruinisse - "Vrije kwekers vechten voor een eerlijke prijs." Tijdens de jaarvergadering 2018 in ’t Dorpsuus op vrijdag 23 maart werd door voorzitter Cees Otte bekend gemaakt dat de mosselvissers zich gaan verenigen in coöperatie ‘De Mosselcompagnie’. Lees hieronder verder.

“De financieel/economische kant van ons beroep is momenteel onze grootste bedreiging. Binnen onze beroepsgroep is sprake van hogere productiekosten als gevolg van verduurzaming van de productie. En schaalvergroting is een moeilijk en kostbaar pad”, aldus Otte. Door deze hogere productiekosten en lage prijzen die niet hebben geleid tot grotere vraag, vangen de vissers al enkele jaren minder dan de kostprijs. “Niets doen is geen optie.”

Na jarenlang werken onder de kostprijs, gaan de vissers zich verenigen in een coöperatie om meer invloed te hebben op de prijzen, meer marktmacht tegenover de macht van de supermarkten. Drs Wilbert van den Bosch van de Nationale Coöperatieve Raad is uitgenodigd om een presentatie te geven over het ontstaan en de kracht van een coöperatie toe te lichten, hetgeen hij met verve doet. Nog voor de start van het seizoen moet de coöperatie een feit zijn. Momenteel wordt gewerkt aan het bedrijfsplan, worden de statuten opgesteld en wordt de oprichtingsakte voorbereid, kwartiermaker Marcel de Jong is aangetrokken om het kantoor op te tuigen.

Mosselvissers zijn sterk afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden. Stormen en wind zorgen ervoor dat veel zaad wegwaait. Voor het aanstaande seizoen staat er slechts een beperkte voorraad op de consumptie percelen gereed. In de zomer 2017 is er geen zaad tot ontwikkeling gekomen. “Zojuist is de eerste inventarisatie week achter de rug. Deze leverde tegenvallers en verrassingen op. Helaas is er weer geen nieuw zaad gevonden. Van de halfwas werd er ondanks de stormen nog wat gezien op de Breesum, terwijl op andere plaatsen de indruk is dat er veel verdwenen is. Hopelijk wordt er de komende twee weken, tijdens de inventarisatie nog meer halfwas terug gevonden. En zit er een bescheiden voorjaarszaad visserij in.”

De transitie vordert gestaag. “We zijn inmiddels 8 à 9 jaar onderweg en we staan voor de 3e transitiestap. Verbetering van het percelenareaal is noodzakelijk om deze derde stap te kunnen zetten. In nauw overleg met onze collega’s, de noordelijke garnalenvissers, is een optimalisatieplan met een horizon tot 2030 tot stand gekomen. Nu vind er over samenhangende zaken binnen de twee convenanten Viswad en Mosselconvenant bestuurlijk overleg plaats. Het streven is dat in april de besluiten vallen en dit najaar een 1e optimalisatie ronde afgerond kan worden. In de periode tot 2030 zullen hopelijk nog enkele rondes volgen

Voor wat betreft het invangen van mosselzaad zijn grote stappen gezet. Zaak is nu om de percelen te optimaliseren. “Maar hoewel we slechts in 2 van de 10 kombergingsgebieden mossels kweken, is de hiervoor beschikbare ruimte door claims beperkt. Jammer en onnodig voor het proces als u het mij vraagt. Want er is nog voldoende, potentieel goede kweekgrond in andere kombergings gebieden aanwezig. Mosselkweek en natuur gaan prima. Het één kan niet zonder het ander. De beoogde duurzame mosselkweek ligt binnen handbereik. De medewerking van onze convenantpartners is noodzakelijk. Niet in de laatste plaats met het oog op de periode na 2020. Regeren is tenslotte vooruitzien!”

Otte rondt af: “En over regeren gesproken: in het Regeerakkoord wordt het voornemen uitgesproken een Beheersautoriteit voor de Waddenzee in te stellen. Daarmee gaat een wens van de natuur organisaties in vervulling. Als PO Mossel staan we hier een stuk genuanceerder in. Voorwaarde voor ons is in ieder geval dat de beslissingsbevoegdheid daar blijft liggen waar die hoort: bij de nationale overheid!”

Maria Evers