Regio - De vier turbines van het vernieuwde Windpark Battenoert presteerden prima in hun eerste jaar. Sinds het nieuwe Windpark in productie is gegaan, in januari 2016, is er 32.700.000 kWh geproduceerd. Voldoende schone energie voor het jaarverbruik van zo’n 9600 huishoudens. Het jaar 2016 zal de boeken ingaan als een matig windjaar. Weinig wind heeft natuurlijk een negatief effect op de totale productie, maar relatief presteerden de nieuwe turbines naar verwachting. Ook het aantal storingen is na de oplevering zeer beperkt gebleven; de turbines hadden een beschikbaarheid van 98,5%. Reden voor het organiseren van een feestelijk concert, lees hieronder meer.

CO2 besparing

Om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs werkt Nederland toe naar 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023. De Energieagenda die eind vorig jaar door de regering werd gepresenteerd richt zich daarnaast vooral op CO2-reductie. De uitstoot van CO2 moet zoveel mogelijk worden beperkt om de temperatuurstijging op aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dit broeikasgas versnelt immers de opwarming van de aarde. De schone energie van Windpark Battenoert draagt hieraan bij. In vergelijking met het produceren van dezelfde energie in bestaande energiecentrales is in 2016 door Windpark Battenoert 17.985 kton CO2 ‘bespaard’.

Concert

Om het eenjarige bestaan van het vernieuwde Windpark Battenoert te vieren organiseert Coöperatie Deltawind op zaterdag 4 februari een concert in de Grutterswei, dat wordt verzorgd door Fanfare de Hoop. Voor de Fanfare is een muziekstuk gecomponeerd met als thema ‘Leven met wind en water’. Het tweede deel van de avond is in Night of the Proms-achtige sfeer, uiteraard mag er worden meegezongen!

Aanmelden

Aanmelden voor het concert kan door middel van een mailtje te sturen of door te bellen naar tel. (0187-)470544. Graag hoort de organisatie met hoeveel personen je aanwezig bent. Het concert is toegankelijk voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee, niet-leden wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Consumpties op deze avond zijn voor eigen rekening, (neem dus contant geld mee). Aanvang 20:00 uur.