Sommelsdijk - Bierbrouwerij Solaes uit Sommelsdijk is de meest bijzondere brouwerij van Nederland. Begin mei wonnen de Flakkeese brouwers deze prijs ook al voor de provincie Zuid-Holland. De brouwer is blij met het nieuws: "Onze Brouwerij Solaes bestaat nog maar sinds een jaar, dus voor ons is het winnen van deze verkiezing extra bijzonder”, aldus brouwer Jan-Willem Kramer. Lees hieronder meer.

Nadat ze provinciewinnaars werden, moesten zoveel mogelijk publieksstemmen vergaard worden. Daarbij kwamen Solaes, De Roos (Hilvarenbeek, Noord-Brabant) en Lindeboom (Neer, Limburg) als grote winnaars uit de bus. Daarna stuurden de brouwerijen hun drie beste bieren in voor een smaaktest door een vakkundige jury, waar Solaes de grote winnaar van werd.

Succes
De initiatiefnemers begonnen pas in 2016 met bierbrouwen en dat was meteen een succes. Hun eerste biertjes waren binnen zes dagen uitverkocht. Dat het Solaes-bier zo populair is, wist Kramer wel te verklaren: "Mensen zijn heel trots dat het bier van dit eiland komt. De laatste keer dat hier bier werd gebrouwen, was tweehonderd jaar geleden", zei hij toen tegen RTV Rijnmond.

De naam Solaes komt uit de middeleeuwen en staat voor ‘troost’, ‘genot’ of ‘plezier’. Rond die tijd werd er volgens de ondernemers ook voor het laatst op grote schaal bier gebrouwen.

Webshop Beerwulf begon begin dit jaar met de verkiezing om kleine, regionale brouwerijen meer bekendheid te geven bij het grote publiek.

Door Sanne Waldekker, RTV Rijnmond.