[herhaling] Regio Goeree-Overflakkee - Er wordt de komende dagen droog en zonnig weer verwacht. "Dat betekent dat blauwalgen kunnen groeien en tot bloei kunnen komen, want blauwalgen ontstaan vooral bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Meest als het geen stromend water betreft, kan zich dit voordoen. Blauwalgen zijn geen algen of wieren, maar bacteriën (...) ga niet zwemmen op deze plek en laat ook uw huisdier niet het water ingaan." Lees meer >>

Vervolg

Blauwalgen zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Vandaar dat de eigenlijke benaming cyanobacteriën is. In ons oppervlaktewater zitten veel voedingsstoffen voor blauwalgen, vandaar dat ze snel kunnen groeien. Als ze tot bloei komen, kunnen ze een drijflaag vormen. Omdat ze dan afsterven, kunnen er giftige stoffen (toxines) in het water komen.

Inaanraking met Blauwalg

Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Ook huisdieren kun je er beter niet in laten zwemmen.

"De zogeheten drijflagen, kunnen giftig zijn voor mens en dier. Vermijd contact met het water. Als je bij het zwemmen water binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen? Spoel je dan goed af onder de douche. Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts."

Blauwalg melden

Als er een helder groene, groenblauwe of helder blauwe laag op het water drijft, kun je ervan uitgaan dat het blauwalg is, al kan het bij felgroen ook eendenkroos zijn, maar dat is heel anders van samenstelling. Als er zo'n laag blauwalg op het water drijft en die lijkt wel een beetje op een verflaag of het water stinkt, ga er dan niet zwemmen. Kijk voor je gaat zwemmen op zwemwater.nl om te zien wat een goeie zwemplek is. Tref je blauwalgen aan op een aangewezen zwemlocatie en wordt er nog niet voor gewaarschuwd, geef dit dan door aan de provinciale zwemwatertelefoon. Het nummer van de Zwemwatertelefoon is 0800 9036. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 16:30 uur.

Meer informatie/Bron: www.zwemwater.nl