Goeree-Overflakkee - Op zaterdag 24 juni 2023 vindt dit jaar de jaarlijkse Dag van de Duinen plaats. De Dag van de Duinen is een eerbetoon aan de schoonheid van het duinlandschap. Tegelijkertijd vestigt het de aandacht op de kwetsbaarheid van de duinen. Onze duingebieden spelen een essentiële rol voor dieren en planten, maar ook voor de mens. "Op 24 juni aanstaande staat een unieke excursie op het programma door de binnenduinen en over het strand van Kwade Hoek, op de kop van Goeree. Jan Baks neemt je mee..." Lees meer en doe ook mee met de fotowedstrijd >>

Gratis excursies met gids

Op de Dag van de Duinen kun je langs de kust door heel Nederland gratis deelnemen aan één van de vele bijzondere excursies. In onze regio zijn dat er alvast twee. Ga op pad met een echte duinkenners en ontdek de veelheid aan planten en dieren in de duinen. Een leerzame en leuke ervaring! Aanmelden is kosteloos en kan via deze link.

Excursie Zoet, brak en zout: door de duinen van Kwade Hoek’

Op 24 juni staat een unieke excursie op het programma door de binnenduinen en over het strand van Kwade Hoek, op de kop van Goeree. Jan Baks neemt je mee naar het leefgebied van ruim driehonderd plantensoorten, de nachtegaal, de rugstreeppad en wie weet wat je nog meer tegenkomt. De Kwade Hoek is een van de Groene stranden van het project Het Groene Strand. Jan Baks kent het gebied als zijn broekzak en is één van de initiatiefnemers van de werkgroep Het Groene Strand op Goeree-Overflakkee.

De Kwade Hoek maakt deel uit van de 'duinen van Goeree'. Het is met zijn afwisseling van zoet, brak en zout water de ideale leefomgeving voor bijzondere planten en dieren. Je maakt tijdens de excursies ook kennis met de vorming van natuurlijke duintjes op het strand. Ook hoor je over de groei van dit natuurgebied de afgelopen honderd jaar. ​

Excursie ‘Pittige wandeling in nieuw duingebied Spanjaards Duin’

Spanjaards Duin is een nieuw duingebied van 40 hectare aan de Delflandse kust bij ’s Gravenzande. Het gebied is in 2009 aangelegd met suppletiezand van de Noordzeebodem, om waardevolle duinnatuur op te laten ontwikkelen. Het dient als compensatie voor de uitbreiding van de Haven van Rotterdam (Maasvlakte 2).

Duinconsulent Jacco Duindam neemt je mee op deze pittige tocht, waarbij de nadruk ligt op de dynamiek van de duinen en het strand. Hij voorspelt een deel van de broedvogels te zien. Hopelijk zijn de Bontbek- en Kleine plevier te zien, evenals de zandhagedis.

Fotowedstrijd

Jouw foto uitgelicht wordt in tijdschrift DUIN? Dit is je kans! Voor de Dag van de Duinen wordt een fotowedstrijd georganiseerd. Je hoeft geen ervaren natuurfotograaf te zijn, iedereen kan een foto opsturen. Ga naar deze link en ontdek hoe je mee kunt doen. Inzenden kan tot uiterlijk 11 juni.