Stellendam - "Een dag vol leuke natuuractiviteiten voor jong en oud..." Nog even en de Haringvlietsluizen gaan op een kier. Een belangrijk moment voor het Haringvliet waar de natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet graag bij stilstaan met de bewoners van de Zuid-Hollandse eilanden. Ze nodigen jong en oud uit op zaterdag 29 september voor een dag vol leuke natuuractiviteiten onder de noemer Brakke Zaterdag. De locaties liggen op korte afstand van elkaar en de verschillende activiteiten zijn daarmee goed te combineren. Voor elk wat wils en gratis toegang. Lees hieronder (de uitbreiding van) het programma.

Activiteiten voor jong en oud

Speciaal voor Brakke Zaterdag is het mooie natuurgebied Scheelhoek (Meester Snijderweg in Stellendam) van 10.30 tot 16.00 uur open voor publiek. Er zijn excursies voor jong en oud. U kunt mee met Haringvliet-vlogger Camilla Dreef, op stap met de Baardmannetjes Nico de Haan en Hans Dorrestijn, meedoen aan de dierenyoga, een lesje bootcamp of een workshop natuurfotografie. Ook is er een doorlopend programma aan activiteiten waar jong en oud een kijkje kunnen nemen of aan mee kunnen doen. Speciaal voor Brakke Zaterdag wordt er een vogelringstation ingericht en kunt u meekijken met het ringen van vogels voor onderzoek. De natuurkok laat u graag proeven van al het lekkers dat er in de natuur te vinden is, stap op de huifkar om meer te horen over de nieuwe natuur die ontwikkeld wordt in de Zuiderdiepgorzen, ga in gesprek met de medewerkers van het Droomfondsproject Haringvliet en neem een hapje en een drankje bij een van de foodtrucks. Genoeg ingrediënten voor een gezellig dagje uit in de natuur voor jong en oud!

Natuurgebied Scheelhoek

Het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam is het centrum van Brakke Zaterdag. Een aantal activiteiten starten op een andere locatie. Zo kunt u in Middelharnis op een snelle boot stappen naar het nieuwe vogeleiland in wording in het Haringvliet en zijn er op het strand bij het restaurant Zoet of Zout in Stellendam een aantal activiteiten om het onderwaterleven zichtbaar te maken. Kinderen kunnen daar meedoen aan een korexcursie om waterdiertjes te vangen en er zijn bellyboten en trapkayaks aanwezig voor een lesje vliegvissen met Vis-Tv presentator Marco Kraal. Voor een aantal activiteiten op Brakke Zaterdag is maar beperkte deelname mogelijk. Wacht dus niet te lang met aanmelden via www.haringvliet.nu!

Haringvlietweekend

Brakke Zaterdag maakt onderdeel uit van het Haringvlietweekend dat duurt van vrijdag 28 september tot en met zondag 30 september. Rond het hele Haringvliet is er dit weekend van alles te beleven. Kijk op www.haringvlietweekend.nl. Gezien de naderende opening van de Haringvlietsluizen is er dit jaar gekozen om op de zaterdag groots uit te pakken met Brakke Zaterdag. Bezoekers kunnen op Brakke Zaterdag niet alleen terecht voor leuke natuuractiviteiten, maar ook meer informatie over de naderende opening van de Haringvlietsluizen, de kansen voor de natuur die dit biedt en de nieuwe natuurbeleefplekken waar aan gewerkt wordt door de partners van het Droomfondsproject Haringvliet. Op Brakke Zaterdag is er een infostand in Scheelhoek en staan er medewerkers van de natuurorganisaties voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Droomfondsproject Haringvliet

Brakke Zaterdag wordt georganiseerd door de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet en mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. In het Droomfondsproject Haringvliet werken ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij uit het Droomfonds aan een ambitieus natuurherstel plan en recreatieve impuls voor het Haringvliet.

[update uitbreiding programma hieronder]

Programma Brakke Zaterdag uitgebreid
Op zaterdag 29 september nodigen de natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet de bewoners van de Zuid-Hollandse eilanden uit voor een dag vol gratis leuke natuuractiviteiten voor jong en oud. Daarmee willen de natuurorganisaties met de bewoners stil staan bij de kansen voor de regio, die het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen bieden. Gezien de vele enthousiaste reacties zijn er nieuwe activiteiten aan het programma toegevoegd.

Excursies en doorlopend programma

Brakke Zaterdag op 29 september biedt voor elk wat wils. Er zijn gratis excursies waar bezoekers zich voor in kunnen schrijven, zoals vogelexcursies met de baardmannetjes en Haringvliet-vlogger Camilla Dreef, een huifkartocht of een deltawandeling. Daarnaast is er een doorlopend programma aan activiteiten waar bezoekers een kijkje kunnen nemen of aan mee kunnen doen. Er wordt een vogelringstation ingericht, er is een natuurkok en er zijn volop kinderactiviteiten, zoals vogelhuisjes timmeren, waterbanen bouwen, dierenyoga en popcorn poppen boven een vuurtje. Voor elk wat wils!

Hoofdlocatie en themalocaties

De hoofdlocatie van Brakke Zaterdag is het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam (bij de jachthaven Marina Stellendam). Speciaal voor deze dag is dit unieke natuurgebied open voor bezoekers. In Scheelhoek vinden de meeste activiteiten en excursies plaats. Daarnaast vertrekken vanuit Middelharnis 2 boottochten om de Haringvlietnatuur vanaf het water te ontdekken. Op het strand bij het restaurant Zoet of Zout in Stellendam en de Kwade Hoek (buitenhaven Stellendam) vinden een aantal wateractiviteiten plaats, zoals een korexcursie en een lesje vliegvissen onder leiding van Vis-Tv presentator Marco Kraal. Ben je geïnteresseerd in het onderwaterleven van het Haringvliet en wat er gaat veranderen wanneer de Haringvlietsluizen op een kier gaan, kom hier dan ook even langs.

De locaties liggen op korte afstand van elkaar en de verschillende activiteiten zijn daarmee goed te combineren.

Zie voor meer informatie over Brakke Zaterdag: haringvliet.nu