Regio - Het zomerseizoen begint weer! Veel mensen trekken naar het strand of de duinen. Daar gelden regels, waardoor iedereen van de mooie kust kan blijven genieten. Omgevingsdiensten, terreinbeherende organisaties (zoals Staasbosbeheer, Natuurmonumenten en provinciale landschappen), gemeenten, politie en waterbedrijven houden samen toezicht. Houdt iemand zich niet aan de regels? Dan delen de BOA's boetes uit. Dat is makkelijk te voorkomen. Wees u in elk natuurgebied bewust van wat wel en niet mag. Lees hieronder meer

In Nederland hebben we meer dan 500 kilometer kust. De kust en de duinen erachter zijn bijzondere natuurgebieden, met bijzonder habitattypen, zoals grijs duin, wit duin en duinbos. Zo komt aan de Nederlandse kust bijvoorbeeld ook de nauwe korfslak en natuurlijk de zeehond voor. De kustzone is ook vooral belangrijk voor de trekvogels van noord naar zuid en andersom. Deze habitattypen en dieren zijn op Europees niveau beschermd.

Wat zijn de regels?
Altijd geldt: houd rekening met elkaar. Daarnaast is met bijvoorbeeld boeien in het water, borden op het strand of hekken in de duinen aangegeven wat wel en niet mag. In een notendop:

- Geniet waar het mag. Ga lekker zwemmen, watersporten of lopen met de hond. Let op de borden, boeien en hekken. Houd ook rekening met de tijden waarop u op het strand en in de duinen mag zijn.
- Houd het gebied schoon. Neem afval zoals lege flesjes en plastic afval altijd weer mee. Denk ook aan klein afval, zoals sigaretten en dopjes.
- Laat uw hond alleen los waar mag. Vaak mag u met uw hond de natuur is. Soms geldt er een aanlijnplicht. Extra belangrijk in het voorjaar! Wanneer er veel jonge, kwetsbare dieren opgroeien.
- Wees voorbereid als u een activiteit gaat doen. Kijk bijvoorbeeld ook of u een vaarbewijs of vispas nodig heeft en welke specifieke regels gelden. Bijvoorbeeld voor snelheid en waar u wel of niet aan land mag. Blijf weg van dieren zoals zeehonden.

Toezicht
In Nederland houden verschillende organisaties toezicht: dag en nacht en op verschillende momenten in de week. Zij controleren of de bezoekers van een gebied zich aan de regels houden. Het wisselt per natuurgebied welke organisatie toezicht houdt.

Helpt u mee?
Het helpt als u anderen ook wijst op de regels. Zo dragen we samen bij aan een betere natuurbescherming en kan iedereen van de mooie Nederlandse kust blijven genieten.

Ziet u een ernstige overtreding? Dan kunt u bellen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of naar de milieutelefoon 0888-333555.

Bron: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid