[Ingezonden] 6 maart 2024, Melissant - Naar aanleiding van het nieuws, over het voornemen van gemeente Goeree-Overflakkee om net buiten Melissant (een dorp met een inwonersaantal van circa 2200) een huisvestingsvergunning te gaan verlenen voor 300 arbeidsmigranten, zijn er heel wat tongen losgekomen op ons eiland. Afgelopen maandag 4 maart kwam een ingezonden brief binnen, waarin de schrijver zijn verbazing uitte over de gaande ontwikkelingen en de berichtgeving hierover. Op zijn schrijven, kwam een korte reactie van gemeente Goeree-Overflakkee en de projectontwikkelaar, die zich op zijn beurt bij de reactie van de gemeente aansloot. Ook wilde de hoofdredacteur van een plaatselijke krant zich verdedigen en op diens schrijven wil de inwoner van Melissant een laatste keer reageren en gelijk een oproep doen aan zijn mededorpsbewoners. Lees meer >>

Vervolg

Op maandag 4 maart 2024 werd DEZE INGEZONDEN BRIEF geplaatst op www.iGO.nl. N.a.v. deze plaatsing kwam een korte reactie van gemeente Goeree-Overflakkee en de projectontwikkelaar, die zich bij de reactie van de gemeente aansloot. Ook wilde de hoofdredacteur van een plaatselijke krant zich verdedigen (LEES HIER) en op diens schrijven wil de inwoner van Melissant een laatste keer reageren en een oproep doen aan zijn mededorpsbewoners.

Lees hieronder verder >>

>> Allereerst wil ik de hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws bedanken voor zijn uitgebreide reactie. Na het lezen van zijn reactie stelde ik mezelf de vraag of het verstandig is om hierop te reageren, aangezien dit alleen maar verder afleidt van het werkelijke probleem, namelijk dat de inwoners van Melissant zijn overvallen door de plannen van de gemeente en niet het gevoel hebben dat ze daarin gehoord worden. Toch heb ik besloten om nog één keer te reageren.

Het is mij namelijk volstrekt onduidelijk waar de aanname vandaan komt, dat ik het stuk van de hoofdredacteur niet goed heb begrepen of gelezen? Wat in ieder geval wordt bevestigd is dat de hoofdredacteur op de bewuste avond niet ter plaatse was, waarbij ik mij meteen afvraag of het dan handig is dat hij wel een stuk over die bewuste avond publiceert met zo’n uitgesproken mening...

Hoe je tendentieus wilt uitleggen, mag iedereen uiteraard zelf bepalen; ik vind op Google 10 betekenissen. In het commentaar van de hoofdredacteur wordt in ieder geval gesproken over 'voer voor psychologen', er wordt een landelijke politicus bijgehaald, gesproken over 'politieversterking', 'doodsbedreigingen' en 'aangifte doen'. De toon en de muziek van het commentaar is een bewuste keuze geweest van de hoofdredacteur, hij is er met gestrekt been ingegaan.

Ondanks dat ik het er mee-eens ben dat het een chaos was en dat er uitspraken zijn gedaan die niet door de beugel kunnen, wilde ik in mijn brief het punt maken dat dit commentaar ook op een andere manier had gekund. Dit omdat je door deze manier van berichtgeving ervoor zorgt dat mensen zich nog meer gaan afzetten en hierdoor partijen nog verder van elkaar verwijderd raken. Dat was ook precies wat ik bedoelde met "slechte journalistiek in tijden van polarisatie".

Het moge duidelijk zijn dat deze laatste opmerking alleen bedoeld was voor het door de hoofdredacteur geschreven stuk over de inloopbijeenkomst en niet zoals wordt gesuggereerd om deze krant in het algemeen van slechte journalistiek te beschuldigen.

De journalistieke aandacht van gisteren (5 maart) in deze krant, doet in ieder geval veel meer recht aan de gebeurtenissen van de avond en is een stuk genuanceerder dan het commentaar van de hoofdredacteur. Wellicht komt dat omdat de schrijver van dit stuk wel aanwezig was.

De basis van het werkelijke probleem waar het hier over zou moeten gaan, heb ik hierboven al beschreven, namelijk dat mensen zich overvallen en niet gehoord voelen, vandaar de overweldigende opkomst. Graag zou ik daar, ook via de krant, meer aandacht voor willen vragen. Ook zou ik willen vragen of desbetreffende krant bereid is om aandacht te besteden aan de, wellicht nog niet gehoorde, ongerustheid van hun lezers in Melissant en hun belangen. De uitleg over de plannen van de gemeente en de projectontwikkelaar is immers reeds voldoende door u belicht. Wij vernemen graag van de hoofdredacteur.

Oproep gemeente en projectontwikkelaar

In mijn brief heb ik de gemeente en de projectontwikkelaar reeds opgeroepen om met ons in gesprek te gaan, waarbij ook het woord verbinding is gebruikt. Wij staan open voor een gesprek waarbij wij graag relevante vragen beantwoord zien. Het lijkt mij dat de gemeente en de projectontwikkelaar nu aan zet zijn. In hun reactie van gisteren geven zij aan dat zij zich beraden op een passend vervolg. Hopelijk duurt dit niet te lang, aangezien de projectontwikkelaar medio maart al de vergunning gaat aanvragen.

Oproep inwoners Melissant

Via deze weg roep ik de bewoners van Melissant op om hun vragen en opmerkingen over dit onderwerp te sturen naar bewonersmelissant@gmail.com. Als je ons wilt ondersteunen, horen we dit natuurlijk ook graag via dit mailadres.