[Update 5 maart 2024] Melissant - Als “overkanter” die nauwelijks drie jaar woonachtig is in Melissant en totaal niet gehinderd wordt door wetenschap van de plaatselijke politiek maar wel verbaasd over de gaande ontwikkelingen en de berichtgeving hierover, ben ik ook overvallen door het nieuws over het voornemen van de gemeente om net buiten ons dorp een huisvestingsvergunning te gaan verlenen voor 300! arbeidsmigranten. Op een inwonersaantal van circa 2200 een meer dan behoorlijk aantal met verregaande consequenties. Lees meer >>

Vervolg

Via de daarvoor bestemde QR-code heb ik mij daarom aangemeld voor de inloopbijeenkomst van 28 februari jl. om meer informatie te verkrijgen.

Voor de start van de inloopbijeenkomst werd al, door de overweldigende opkomst, duidelijk hoe ongerust en onvoorbereid de bewoners van Melissant zijn. Gedurende het verloop van de bijeenkomst, heb ik geen moment het idee gehad dat er onder de inwoners ook maar enig enthousiasme is voor de plannen van de gemeente waar tijdens de avond mijns inziens volledig aan voorbij werd gegaan.

Dat de avond geen schoonheidsprijs verdiende door de boosheid en frustratie van enkele bewoners staat buiten kijf en valt te betreuren. Dit feit werd door de hoofdredacteur van eilandennieuws overigens meteen aangegrepen door het schrijven van een tendentieus stuk, waarmee de aandacht van het werkelijke probleem volledig werd afgeleid.

Het verbaasde mij overigens dat in hetzelfde stuk de hoofdredacteur ook meteen de suggestie aan de wethouder en de projectontwikkelaar deed om aangifte van doodsbedreiging te doen en te speculeren dat de gemeente hierdoor wellicht terughoudender gaat worden in het organiseren van “inspraakavonden”.

Zeker in een tijd van polarisatie een slecht voorbeeld van behoorlijke journalistiek wat bij mij de vraag oproept met welke intentie dit stuk is geschreven.

Op de avond zelf verkeerde ik in de gelukkige omstandigheden dat ik kort de kans had om zowel met de wethouder als met de projectontwikkelaar te kunnen spreken, waarvoor dank, waarbij echter wel bij beiden mijn gevoel versterkt werd dat dit een onomkeerbaar proces is.

Tuurlijk moet de vergunning nog worden ingediend en tuurlijk mogen er zienswijzen worden ingediend en kan er ook geprocedeerd worden maar dat is kort geleden al eerder op het eiland gebeurd. De uitkomst hiervan is onder de bewoners van Melissant uiteraard ook bekend. Want ondanks een uitspraak van de voorzieningenrechter waarbij de bewoners, tot twee keer toe, in het gelijk werden gesteld, besloot de gemeente deze uitspraak compleet te negeren en is er om verdere procedures te voorkomen door de gemeente uiteindelijk gebruik gemaakt van de zogeheten “kruimelgevallenregeling”. Iets wat het vertrouwen tussen de inwoners en de gemeente zeker niet heeft vergroot.

Middels deze brief roep ik de gemeente en de projectontwikkelaar op om met een aantal inwoners van Melissant in gesprek te gaan, waarbij er relevante vragen beantwoord kunnen worden en waar er naar verbinding kan worden gezocht. Wellicht dat hierdoor het vertrouwen tussen de bewoners en de gemeente enigszins hersteld kan worden en de bewoners het gevoel krijgen dat hun ongerustheid serieus genomen wordt.

Van de redactie

Uiteraard wordt 'Hoor en Werderhoor' toegepast op dit artikel en is de gemeente Goeree-Overflakkee, evenals projectontwikkelaar Estate Invest gevraagd om een reactie op dit schrijven. Zodra er een reactie komt van één van deze partijen, zal deze onder dit item geplaatst worden middels een update van dit artikel.

De schrijver van deze ingezonden brief is bekend bij de redactie.

Foto: gemeente Goeree-Overflakkee.

[Update 5 maart 2024, reactie gemeente Goeree-Overflakke en Estate Invest]

Gemeente:

Hierbij onze reactie op de ingezonden brief:

"Wij kijken terug op een zeer bewogen avond. We hadden op voorhand zo’n 115 aanmeldingen ontvangen, maar er kwamen ruim 300 mensen naar de bijeenkomst toe. Tijdens de avond kwamen veel emoties los. De gemeenschap in Melissant is duidelijk zeer betrokken bij de dorpskern en de ontwikkelingen die daar spelen.

Het plan voor de bouw van verblijfsunits voor arbeidsmigranten is een plan van Estate Invest. zij gaan deze locatie ontwikkelen en exploiteren. De gemeente is het bevoegd gezag om de vergunning te verlenen. Het gaat hierbij om een uitgebreide buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). In overleg met Estate Invest wordt nog bekeken op welke manier de inwoners van Melissant verder bij dit plan worden betrokken. We beraden ons nog op een passend vervolg."

Estate Invest:

"Wij sluiten ons aan bij de reactie van de gemeente."