20 december 2023, Goeree-Overflakkee - Als titel boven de ingezonden brief van Jan Zwerus aan alle fractievoorzitters en Burgemeester & Wethouders staat 'Imago SRGO bedreigd!'. Jan Zwerus , fractieleider van Groep Jan Zwerus deed een schrijven uitgaan: "Zoals te verwachten was, is de situatie bij de SRGO helemaal uit de hand gelopen. Triest, heel triest en schadelijk voor het imago van SRGO...." Lees hieronder de brief in zijn geheel.

Brief 'Imago SRGO bedreigd!'

----

Beste fractievoorzitters en B&W,

Zoals te verwachten was, is de situatie bij de SRGO helemaal uit de hand gelopen. Triest, heel triest en schadelijk voor het imago van SRGO.

Welke acties zijn er ondernomen door de stuurgroep en de wethouder na de mail van de directeur van SRGO van 9 oktober 2023:

  • op 9 oktober Jl. stuurde de directeur een mail naar alle fractievoorzitters. Hij stelt dat hij in het duister tast en dat hij wil weten van ongewenste gedragingen door of jegens medewerkers van SRGO. Hij heeft de OR hier over gevraagd en hij krijgt als antwoord dat er niks aan de hand is. De signalen die hij binnen krijgt, komen alleen van de fracties zoals tijdens een vergadering op 6 april 2023 tussen de stuurgroep en de directeur en mevrouw Werger. De heer Kom van TOG stelde tijdens deze vergadering dat hij van medewerkers gehoord heeft dat er sprake is van ernstig grensoverschrijdend gedrag en van een angstcultuur binnen de SRGO. De directeur heeft tot tweemaal toe de heer Kom gevraagd om met concrete voorbeelden te komen. Zelfs heeft hij een mail naar de heer Kom gestuurd om nadere informatie. Een feit is dat de heer Kom nooit nadere informatie aan de directeur heeft gegeven. Dus wel een aantijging maken van ernstig grensoverschrijdend gedrag en angstcultuur maar niet met feiten komen. De directeur heeft recht op deze feiten omdat hij dan kan optreden. Daar is hij verantwoordelijk voor.
  • in deze mail van de directeur staat letterlijk: wij tasten dan ook nog steeds in het duister als het gaat over de aard en omvang van de gebeurtenissen waarop de signalen betrekking hebben. Daardoor kunnen we op dit moment niets beginnen met die signalen. Via de gemeente hebben wij gehoord dat collega’s van ons met verschillende fracties in gesprek zijn geweest over de werkomstandigheden en sfeer binnen SRGO. Mogelijk ook met uw fractie. Verder weten wij echter niets. Einde Het klopt dat er werd gepraat met de OR door leden van de stuurgroep SRGO en de wethouder zonder de aanwezigheid van de directeur en het bestuur van SRGO.
  • deze mail van de directeur getuigt van ernstige feiten en dat de stuurgroep en de wethouder na 9 oktober geen actie hebben ondernomen om de directeur, het bestuur en de OR uit te nodigen om gezamenlijk de zaak op te lossen maar er werd wel alleen gesproken met de OR. Dit is niet professioneel en dit heeft voor onrust en voor de huidige situatie gezorgd.
  • slechts drie fractievoorzitters hebben gereageerd op deze mail van 9 oktober en er niks mee gedaan. Leden van de stuurgroep hebben niet gereageerd en deze mail werd zelfs niet besproken tijdens de stuurgroep SRGO vergadering van 10 oktober. Dus een dag later. Wel werd tijdens deze vergadering gesproken over de contacten met de OR en over financiële malversaties. Ik heb toen duidelijk gesteld tijdens deze vergadering dat men nooit uitsluitend met één partij mag praten in een conflict. Men moet met beide of alle partijen praten om tot een oplossing te komen in het belang van SRGO.
  • de wethouder vertelde de directeur tijdens de maandelijkse overleggen dat de wethouder van de OR gehoord had dat er sprake zou zijn van grensoverschrijdend gedrag. Weer zo’n vage aantijging en geen concrete actie. En dat is ook het enige wat ik hoor, vage verhalen. Deze aantijgingen zijn niet gebaseerd op feitelijke voorvallen. Een efficiënte wethouder had na 9 oktober alle partijen bij elkaar geroepen om de zaak uit te praten. Dit is niet gebeurd, werkelijk ongehoord.
  • ik heb verleden week de directeur gesproken en hij vertelde mij dat er op 6 december jl. voor het eerst een vergadering is geweest tussen hem, een bestuurslid en de OR onder leiding van Wim van Esch. Deze vergadering is tot stand gekomen door het initiatief van de directeur en niet op initiatief van de politiek. Bijna twee maanden na de mail van 9 oktober. Er is een verslag gemaakt van deze vergadering en ik wil dit verslag lezen ook al is dit verslag alleen bestemd voor de aanwezigen van deze vergadering.
  • tijdens de SRGO vergadering van 7 december jl., vertelde de heer Van Esch dat dit verslag alleen voor de aanwezigen van de deze vergadering bestemd is. Verder kwam hij met een vaag verhaal over deze bijeenkomst en toen ik hem vroeg of er concreet sprake was van ernstig grensoverschrijdend gedrag, antwoordde de heer Van Esch met een verhaal over argwaan en dat volgens hem grensoverschrijdend was. Wederom vaag en daarom wil ik het verslag lezen.
  • ook tijdens deze vergadering van 7 december kwam de wethouder met een vreemd verhaal over de heer Timmermans van VSG om mee te helpen deze crisis op te lossen. Wel vreemd want hij had als verantwoordelijke wethouder de partijen na 9 oktober bij elkaar moeten roepen en niet met externe partijen moeten praten.
  • ik ben eerder weggegaan van deze vergadering omdat ik het hoge gehalte van vaag gepraat niet meer kon aanhoren maar vooral omdat mevrouw Keijzer mij verweet dat ik een vriendje van de directeur was. Eerlijk dit is het bewijs van het B-niveau van deze stuurgroep en van deze dame als voorzitter.
  • sinds het aantreden in juni 2022 heeft het stichtingsbestuur samen met de directeur, die in maart van dit jaar in dienst trad, geprobeerd om duidelijkheid van de gemeente te krijgen over waar Goeree-Overflakkee naartoe wil met zijn sport- en recreatievoorzieningen. Maandelijks vonden gesprekken plaats, die tot op de dag van vandaag geen duidelijkheid brachten over de door de gemeente gewenste richting van het verbetertraject en de criteria waarop dit getoetst wordt.
  • de directeur is verantwoordelijk om dit grensoverschrijdend gedrag en de angstcultuur te onderzoeken en om aan te pakken. Had hem de ruimte gegeven. Dit is niet gebeurd door een incompetente en overbodige stuurgroep en een incompetente wethouder.
  • is het nog op te lossen? Dan moet er door de gemeente zakelijk en in het belang van SRGO gesproken worden met alle partijen over het aftreden van het bestuur en van de interim directeur. Niet alleen onder leiding van een incompetente wethouder maar ik zou meerdere wethouders aanbevelen. Wethouder Markwat moet er beslist bij zijn. Hij denkt zakelijk en is competent.
  • wij moeten met zijn allen denken aan het imago van SRGO en dit moet opgelost worden op een professionele wijze.

Jan Zwerus

-15 december 2023-