Sommelsdijk - Op dinsdag 10 oktober deed een bewoner uit Sommelsdijk aangifte van vernieling en diefstal van zijn Isreälische vlag, die hij had uitgehangen uit solidariteit met het land dat sinds zaterdag 7 oktober rond 6:00 uur lokale tijd onder vuur werd genomen. Lees meer >>

>>vervolg

Veel inwoners vonden de vredesvlag, zoals gehesen door gemeente Goeree-Overflakkee, niet ver genoeg gaan, want: "...zo'n vlag wordt gehesen uit laf, politiek-correct gedrag van de gemeente. Voor van alles en nog wat wordt direct de vlag gehesen, maar voor 1000 doden die op gruwelijke wijze vermoord werden door terroristen in Israel niet. Ronduit schande!"

Aangifte

De inwoner uit Sommelsdijk die aangifte deed is Lucas Hartong. Lucas: “Op dinsdag 10 oktober 2023 hing ik een Israëlische vlag op in onze tuin. De vlag werd, en dat werd gezien door een getuige, vernield en meegenomen door twee “lichtgetinte jongeren”. Binnen een uur zag Hartong zelf vier “lichtgetinte jongeren” op de fiets, zijn vlag meenemen en vernielen. Lucas: “Ik ben ze gevolgd, ze waren mijns inziens maximaal 15 jaar oud, hadden een “Midden-Oosten-uiterlijk”en spraken onderlinge een vreemde, ik vermoed Arabische, taal. Ze waren op de fiets, met rugtassen, dus ik denk dat ze in de buurt wonen.”

In gesprek

Lucas Hartong: "Ik ben de politie dankbaar dat ze zo alert en snel heeft gereageerd op de aangifte die ik en anderen deden op gedane vernielingen. Dit is goed opgepakt. Ik ben ook bereid om met deze jongere(n) in gesprek te gaan. Wie maakt hen duidelijk dat terreur en geweld verschrikkelijk is? Dat we uiteindelijk allemaal deze samenleving maken tot wat het is. Vrede is niet eenvoudig, dat vergt inzet en moed. Wel blijf ik me zeer verbazen over de opstelling van de burgemeester, die de vlag van Israel niet wilde hijsen. Het blijft onbegrijpelijk en laf."

Aanhouding

Inmiddels is een 13-jarige jongeman aangehouden naar aanleiding van camerabeelden. De 13-jarige jongen komt uit Sommelsdijk en heeft nabij het gemeentehuis in Middelharnis een Israëlische vlag verbrand en camerabeelden leidden uiteindelijk tot zijn aanhouding. Volgens een woordvoerder van politie is de jongen doorverwezen naar Bureau Halt, waar een passende straf zal worden gezocht. Politie heeft een gesprek met de ouders van de jongen gehad. Verder zijn er (nog) geen aanhoudingen verricht.