[unieke video] Mei 2023, Goeree-Overflakkee - Ooit, een hele tijd geleden, heette de lokale omroep op ons eiland Goeree-Overflakkee nog KabelTV. Koole Media Service publiceerde jarenlang de columns van Kees Mourik. Eerst op een vaste teletekstpagina achter de KabelTV en later bij de columns op iGO.nl, de informatiewebsite van Goeree-Overflakkee. Helaas is deze markante persoonlijkheid al een aantal jaren niet meer onder ons, maar deze man heeft ons veel nagelaten. Velen kenden hem als "dat mannetje dat altijd in Menheerse op z'n oude trekker reed". Kees was vol van plaatselijke, maar ook Brusselse politiek en wist te boeien met "verhealen uut ut verleejen". Het is vandaag 4 mei en 'we gedenken...Kees Mourik vertelt, al rijdend vanuit een legerauto, over de "oorlog op Flakkee".'. Lees meer en bekijk de unieke opname uit 2012 hieronder >>

Vervolg

In 2019 en 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we in Nederland dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Het jaarthema van 2021 werd dan ook 'Na 75 jaar vrijheid'. Dit werd een jaar waarin we de balans gingen opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we? Inmiddels heel wat jaren geleden maakte KabelTV Goeree-Overflakkee opnames met Kees Mourik. Hij vertelt, al rijdend vanuit een legerauto, over de "oorlog op Flakkee".

Kees op film

De filmcrew van destijds de KabelTV maakte soms heel bijzondere en ook indrukwekkende opnames. Zo nam KabelTV ook een keer Kees Mourik mee in een legerjeep, om hem te laten vertellen over 'de oorlog op Flakkee'.

"Om Kees op zijn gemak te stellen zijn we destijds gaan rijden met hem. Hij zat altijd bomvol verhalen, maar zodra er een camera verscheen probeerde Kees netjes Hollands te praten. Dat was 'geen gehoor' en het paste niet bij hem. Dus met een cameraman én -vrouw achterin de, voor Kees speciaal geprepareerde, "oorlogsauto" zijn we gaan rijden en al snel was Kees op z'n gemak en vertelde, in Flakkees dialect, over de indrukwekkende gebeurtenissen uit de oorlog. Terwijl hij vertelt rijden we naar de plaatsen waar het over gaat in zijn verhaal."

Bekijk hieronder de op 27 januari 2012 geplaatste video: 'Kees Mourik vertelt over de oorlog op Flakkee'.