24 december 2022, Middelharnis - Op initiatief van CDA-raadsleden Liesbeth Keijzer-Westhoeve en Ellen van Rossum werd op 15 december jl. in de gemeenteraadsvergadering van Goeree-Overflakkee de motie ‘Voor een leefbaar platteland en tegen verschraling openbaar vervoer’ ingediend. Deze motie werd door vrijwel alle partijen mede ingediend en is in de raadsvergadering unaniem aangenomen. De aanleiding van deze motie is de verschraling van het OV in onze plattelandsgemeente. Lees meer >>

Over een aantal weken start de nieuwe dienstregeling en zijn er verschillende veranderingen en onduidelijkheden. Connexxion vervangt de lijnen 135 en 138 volledig voor vervoer op maat. De gemeente wil dit aanvullen met buurtbussen, gereden door vrijwilligers. Maar bij onvoldoende vrijwilligers wordt dit ook een zeer verschraalde dienstregeling.

Leefbaarheid op het platteland

Deze verschraling treft juist de kleine kernen waar al weinig voorzieningen zijn, dat baart de indieners van het CDA Goeree-Overflakkee extra zorgen. In deze kernen wonen veel mensen die afhankelijk zijn van buslijnen zoals ouderen, schoolgaande kinderen, werkende mensen die de bus gebruiken, mensen met een lager inkomen en vluchtelingen. Het doel van de motie is om vanuit de gemeente opnieuw in gesprek te gaan met de provincie (welke immers verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer). Dit om lokale zienswijzen over te brengen en samen te kijken naar wat wél kan.

Van Rossum: "We willen een stem vanuit het platteland laten horen. De kloof tussen stad en platteland wordt steeds groter. En natuurlijk mogen en moeten er ook verschillen zijn tussen stad en platteland; we verwachten ook niet dat hier naar alle kernen ieder half uur een grote bus rijdt. Maar we pleiten wel voor de basis op orde! Dat betekent voor ons betrouwbare en kwalitatieve vervoersmogelijkheden, met name in de spits. Er zijn namelijk té veel mensen wél afhankelijk van het OV.”

Steun in de rug

De motie is unaniem aangenomen en werd ook omarmd door het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Van Putten heeft de leefbaarheid en economische vitaliteit van ons eiland hoog in het vaandel staan en ziet deze motie als steun in de rug en aanmoediging om samen sterk te staan voor ons eiland.

Diverse gesprekken zijn al gevoerd, zowel vanuit de gemeente, maar zeker ook vanuit dorpsraden en inwoners. Hoe breder dit geluid, hoe beter wat het CDA betreft. Men hoopt dan ook dat buurgemeenten een vergelijkbaar geluid laten horen richting de provincie.

Statenlid Michel Rogier (CDA Zuid-Holland) hoopt dit ook en geeft aan: “Ik ben erg blij met dit signaal vanuit Goeree-Overflakkee. Als CDA-fractie vragen wij al langer aandacht voor de zorgen die wij hebben bij het wegbezuinigen van OV-lijnen uit de dorpen. Een onwenselijke situatie en deze motie is voor ons een steun in de rug om ons te blijven inzetten voor goed OV in de dorpen.”

De volledige motie is te lezen via goeree-overflakkee.raadsinformatie.nl

Tekst CDA Goeree-Overflakkee