Goeree-Overflakkee - Begin februari kwam op de redactie van Koole Media Service een schrijven binnen aan partij BBB (BoerBurgerBondgenoot) binnen gemeente Goeree-Overflakkee. Een brief die ook verstuurd naar de griffier van onze raad. In die brief, gericht aan 'bestuur, mevrouw Van der Plas en waar nu een vervolg op komt, stond "...niet alleen het verkiezingsprogramma ter discussie, maar ook hetgeen een partij in het verleden heeft gepresteerd." Er kwam een tweede deel binnen op de redactie en uiteraard is Groep Jan Zwerus om een reactie gevraagd en die hebben zij gegeven. Lees meer >>

Lees HIER de eerste ingezonden brief aan partij BBB in gemeente Goeree-Overflakkee [1].

Vervolg

-Brief aan de voorzitter van de Vereniging BBB en 2e kamerlid mevrouw Van der Plas. dd. 03-03-2022 [2]

Geachte heer Stegink en mevrouw Van der Plas,
Met klem wil ik de weleens gehoorde indruk wegnemen dat de aanleiding van de informatiebrief is gelegen in een vete tussen de heer Zwerus en mij. Een vete moet altijd van twee kanten komen en daarbij speelt rancune meestal een voorname rol. Veelal wordt dit klassieke ‘’argument’’ misbruikt om een aangever die ongewenste feiten af te serveren en zo de waarheid onder de dekmantel te houden. Dus geen aandacht schenken aan bewijsmateriaal!

Wat vooraf ging aan ons gesprek van afgelopen zaterdag heb ik hieronder geplaatst:
Ons gesprek van afgelopen zaterdag 26 februari.
Nadat ik u meneer Stegink aan de lijn kreeg stelde u mij ruim in de gelegenheid nog een keer alles wat ik in de informatiebrief en in onderstaande begeleide mail heb geschreven nog een op te sommen en toe te lichten. U gaf aan dat u contact had met andere mensen uit de groep Zwerus die voor het Bondgenootschap hebben getekend en dat dit best lastig ligt.

Ik heb herhaald wat ik al eerder schreef dat mijn informatiebrief geen betrekking heeft op deze mensen. Het roept wel verbazing op dat deze mensen tijd en energie besteden aan hoe het mogelijk is dat de pers hierover publiceert, maar zich op generlei wijze zich hebben verdiept in de handelswijze van de heer Zwerus. U gaf aan dat de BBB geen invloed heeft op de lijst Zwerus. Dat dit een lokale aangelegenheid is en de BBB daar geen verantwoordelijkheid voor kan nemen. Ik heb daartegenin gebracht dat dit volgens de letter van de kieswet juist is maar dat politiek gezien de kiesgerechtigde wordt voorgehouden dat zij op de BBB stemmen. Dat komt omdat uw partij volgens uw site een Bondgenootschap is aangegaan met de mensen op de lijst van Zwerus en zij uw logo gebruiken en zij namens de BBB campagne voeren. Er worden foto’s getoond waarop op de personen op de lijst samen met uw kamerlid mevrouw van der Plas te zien zijn tussen balen strooi en hooi en een tractor. Dat alles met de bedoeling om uit te dragen dat de lijst Zwerus onderdeel uit maakt van ‘’een vrolijke plattelandspartij ‘’ die met name voor de belangen van met name agrariërs op komt, genaamd de BBB.
Kortom uw bondgenoot vaart onder uw vlag en de kiesgerechtigde gaat er daarom zondermeer vanuit rechtstreeks met de BBB te maken te hebben. Plus nogmaals mevrouw van der Plas, u staat op allerlei foto’s met de Bondgenoot. Daarmee valt politiek beschouwd de lijst Zwerus onder de verantwoordelijkheid van uw partij.

Maar in het bijzonder onder de persoonlijke politieke verantwoordelijkheid van u mevrouw van der Plas. Als 2e kamerlid bent u het gezicht van uw partij. Uw directe betrokkenheid blijkt de temeer uit het feit dat u tijdens een uitzending van WNL op zondag het volgende letterlijk heeft gezegd.

(...)

Samenvattend, het is het in hoofdzaak uw verantwoordelijkheid die :
-de heer Zwerus hiertoe de gelegenheid geeft en er bewust voor heeft gekozen hem de hand boven het hoofd te houden.
-de voorwaarden schept om het functioneren van onze gemeenteraad en daarmee onze democratie volledig uit te laten hollen.
-er aan bijdraagt dat mensen het vertrouwen in de politiek opzeggen.
-die kiezersbedrog pleegt door kiesgerechtigden op de televisie heel wat anders wil doen laten geloven dan in werkelijkheid is.
-de feiten niet onder ogen wil zien uit electoraal belang!

Ik vraag mij af in hoeverre u uw criteria oprekt van wat wel en niet rare mensen zijn? Ik zou graag van u willen weten wat in uw ogen dan wel rare mensen zijn?
En ook u meneer Stegink, als voorzitter, alsmede uw gehele partijbestuur is hiervoor medeverantwoordelijk. Ik vraag mij dan ook af wat voor bijdrage de heer Zwerus voor uw partij levert terwijl u zegt voor de agrarische sector op te komen? Ik vrees dat het handhaven van de heer Zwerus alleen maar afbreuk kan doen aan de belangen van talloze agrariërs die het toch al moeilijk genoeg hebben.
Ik doe nogmaals een beroep op uw allen uw gezond verstand te gebruiken!

Hoogachtend,
Arie Swaneveld

Nb. Indien u de heer Zwerus spreekt, wilt u hem dan vragen of hij in de toekomst geen rare appjes met rare teksten meer stuurt.
Hij weet precies wie hiermee wordt bedoeld.
Wat voorafging aan ons gesprek van afgelopen zaterdag Op vrijdag 18 februari heb ik uw bestuurslid de heer Jaspers kunnen bereiken om te vragen of de informatiebrief en begeleidemail deze keer wel was ontvangen. Deze vertelde mij dat hij van de inhoud van de brief had kennis genomen en die maandag daarop 21 februari tijdens de bestuursvergadering zou worden besproken en ik daarover zou worden bericht.

Omdat ik niets hoorde heb ik op woensdag 23 februari uw secretaris mevrouw van Wijk kunnen bereiken. Omdat de lijst Zwerus nog steeds op uw site als bondgenoot genoteerd stond heb ik haar gevraagd of het mogelijk is dat anders besloten is en dit nog niet op uw site was gecorrigeerd. Verder heb ik gevraagd of voor de beoordeling nog behoefte bestond voor mijn aanbod om aanvullende stukken als bewijsmateriaal en/of contactgegevens van betrokken personen te leveren die u er uit eigen ervaringen over kunnen vertellen. Het antwoord kwam er op neer dat het bestuur hier geen behoefte aan had omdat zij over meer dan voldoende informatie beschikte om te kunnen oordelen. nadat ik mijn twijfel uitte of de brief wel serieus genomen was vertelde zij dat dit bij de BBB altijd het geval was. De informatiebrief en de begeleidende e-mail was volgens haar duidelijk genoeg en zij bedankte mij vriendelijk voor alle verstrekte informatie. Een antwoord of die maandag een besluit was genomen kreeg ik niet, ik zou er nog wel van horen. Uit het gesprek kreeg ik sterk de indruk dat de BBB haar verantwoordelijkheid zou nemen.

(...)

Ik vertelde ook dat ik geen enkele illusie koester dat de BBB met de nieuwe informatie en de wetenschap dat er actie wordt ondernomen nu plots tot een ander oordeel zou komen. Ik herinnerde haar eraan dat zij die woensdag daarvoor zelf aangaf dat hieraan geen enkele behoefte bestond. Nadat ik zei dat ik in alle aangevoerde argumenten geen aanleiding zag om van de voorgenomen acties af zien vroeg uw secretaris of u mij die middag terug zou mogen bellen.

---------

Uiteraard heeft de redactie van Koole Media Service Groep Jan Zwerus om een reactie gevraagd op deze ingezonden brief. Zie reactie:

Hierbij een korte reactie van het bestuur van Groep Jan Zwerus:

Uit de brieven van de heer Swaneveld blijkt dat er in 2018, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen volgens de heer Swaneveld een conflict is geweest tussen de heer Swaneveld en de heer Zwerus. Groep Jan Zwerus ervaart de ingezonden brieven en telefoontjes als storend en ongepast omdat er grote woorden worden gebruik en er geen bewijs werd en wordt geleverd van de in de brieven gedane aantijgingen, ook niet nadat herhaaldelijk om bewijs is gevraagd.
Vier jaar lang heeft de heer Swaneveld niets van zich laten horen tot vlak voor de verkiezingen van 2022. Het gedrag van de heer Swaneveld lijkt ons inziens gebaseerd op jaloezie en rancune en dient geen enkel nut. Dit is dan ook onze laatste reactie op brieven van de heer Swaneveld.

Met vriendelijke groet,

Thomas Kom, bestuurslid groep Jan Zwerus

-------------------------

Van de redactie:

[De tweede bovenstaande brief, gestuurd door de heer Swaneveld aan GJZ, die hieronder staat is ingekort i.v.m. de lengte van de brief. De brief is uiteraard in zijn geheel op te vragen bij de redactie via info@iGO.nl.

De redactie heeft besloten geen ingezonden brieven van de heer Swaneveld aan Groep Jan Zwerus meer te plaatsen, omdat 'hoor en werderhoor' is toegepast en niet meer kan worden toegepast.]