[Meer sociale woningbouw en meer levensloopbestendige woningen] Goeree-Overflakkee - Voor PvdA raadslid Cees Grinwis betekent ‘bouwen naar behoefte’ dat de er woningen bij moeten komen van een type waar vraag naar is. En op locaties waar dat nodig is. Gemeenteraadslid én Stellendammer Grinwis constateert een tekort aan huurwoningen in de middelhoge prijsklasse die levensloop bestendig zijn. Hierdoor komt doorstroming in het gedrang. Lees hieronder verder.

Vernieuwingsslag

“Door de watersnood van 1953 heeft dit eiland een nogal eenzijdige woningvoorraad die inmiddels aan vernieuwing toe is” legt Cees uit. “De woningbouwcorporaties zijn bezig met een vernieuwingsslag, renovatie gaat gepaard met energiebesparende maatregelen. De huurverhoging wordt daarbij gecompenseerd door een lagere energierekening” aldus PvdA-er Grinwis. Hij constateert dat een groot aantal verouderde seniorenwoningen inmiddels is ingenomen door starters en alleenstaanden “vooral dit type woningen is lastig aan te passen aan de moderne eisen en zal verdwijnen”.

PvdA-er Cees Grinwis prijst zich gelukkig dat van prijsopdrijving op een overspannen woningmarkt in Goeree-Overflakkee geen sprake is: “met de veranderde regels rond huurtoeslag is het belangrijk dat de woningbouwcorporaties de huurprijs kunnen aanpassen zodat ook voor minima een fatsoenlijke woning bereikbaar blijft”.

Zorgwekkende tendens

Grinwis constateert wel een zorgwekkende tendens: “woningbouwcorporaties hebben een taakstelling om speciale doelgroepen te huisvesten zoals mensen die een inrichting verlaten of statushouders. Indien we die plaatsen in kernen die minder in trek zijn, zetten we een negatieve spiraal in” waarschuwt de PvdA-er “beter zou zijn deze mensen over het eiland te spreiden”. Hij kijkt daarbij vooruit naar een glorend perspectief van meer werkgelegenheid op het eiland en hernieuwde belangstelling van "overkanters"; “we moeten zorgen dat we er klaar voor zijn en aantrekkelijke kernen houden”. Het woningbouwplan voor Achthuizen juicht Cees daarom van harte toe.

Herontwikkeling voormalige gemeentehuizen

Als sociaaldemocraat vindt Cees het jammer dat de herontwikkeling van de twee voormalige gemeentehuizen gegund is aan commerciële projectontwikkelaars. “Met name in Oude-Tonge, waar het dreigt te mislukken. Voor starters én mensen die hun hele leven gehuurd hebben is een hypotheek, met verscherpte eisen na de bankencrisis, niet haalbaar. Zij zijn op huur aangewezen”. Grinwis denkt met weemoed terug; “de voormalige gemeente Goedereede dwong samenwerkingsafspraken af tussen projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Nu is dat losgelaten maar dat moet, als het aan de PvdA ligt, weer terugkomen”.

Foto: Cees Grinwis – raadslid PvdA Goeree-Overflakkee.