Regio - "Politiek Den Haag ondergedompeld in leefwereld van jongeren tijdens de Verkiezingseditie van het Nationaal Jeugddebat".- Maandag 6 maart 2017 stond de Tweede Kamer weer bol van jonge energie. NJR organiseerde de verkiezingseditie van het Nationaal Jeugddebat. Hét evenement waar jong Nederland haar politieke stem laat horen. In het heetst van de verkiezingsstrijd mogen jongeren politici aan de tand voelen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. lees hieronder verder.

Verkiezingseditie
NJR organiseerde het Nationaal Jeugddebat dit jaar voor de 22ste keer. Het verschil met andere debatten was dat het verkiezingsdebat plaatsvond vóór de Nederlandse verkiezingen van 15 maart. Een unieke gelegenheid voor kandidaat-Kamerleden om in debat te gaan met een bevolkingsgroep die nog geen stemrecht heeft, maar wel duidelijke ideeën over de toekomst van Nederland. Zo vinden de jongeren dat politici meer moeten samen werken met hun iconen (YouTube vloggers en BN’ers), pleiten zij voor een Minister van Jeugd en willen zij dat politieke jongerenorganisaties meer toegankelijk worden voor alle jongeren.

In de Tweede Kamer kwamen jongeren uit Zuid-Holland en andere provincies bijeen om te debatteren over deze ideeën. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod van “jongeren en politiek” met Lisa Westerveld (GroenLinks), Bente Becker (VVD) en Duco Hoogland (PvdA) tot “gezondheid” met Sandra Beckerman (SP), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Machiel de Graaf (PVV). Daarnaast was er een debat over het thema “onderwijs” met Roelof Bisschop (SGP) en Jan Paternotte (D66) en over het thema “veiligheid” met Joram van Klaveren (VNL) en Don Ceder ( ChristenUnie).

Jonge energie
Het besmettelijke optimisme, de stuiterende energie en het denken in kansen van jongeren, is voor de Kamerleden die deelnamen aan het Nationaal Jeugddebat altijd weer overrompelend. "Het kan dus zomaar zijn dat de kandidaat Kamerleden standpunten van de jongeren meenemen in hun werk in de Tweede Kamer."

Voorbereidingen

Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf; in het najaar van 2016 vonden de Provinciale Jeugddebatten plaats, voorrondes waar uiteindelijk de nationale debaters uit voortkwamen. Zij kwamen uit alle provincies, van verschillende schooltypes en waren van allerlei leeftijden en culturen. "Zo zijn zij een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd. De jongeren droegen zelf de thema’s aan waarover ze wilden debatteren en kregen op verschillende trainingsmomenten debatskills aangeleerd. In de politiek wordt veel beslist voor jongeren, daarom is het belangrijk dat jongeren kunnen meepraten over wat volgens hen belangrijk is. Het Nationaal Jeugddebat betrekt jongeren bij de politiek en hun frisse ideeën komen via dit project terecht in de Nederlandse politiek."

Bronnen: njr.nl en jeugddebat.nl