21 februari 2024, Middelharnis - Afgelopen donderdag 15 februari is in het bijzijn van mavo-3 leerlingen de kunstexpositie ‘Light’ geopend op de CSG Prins Maurits. Het abstracte werk van kunstenaar Guillaume Vogels wordt hier tentoongesteld. Lees meer >>

Vervolg

De werken bestaan uit zeer veel lagen olieverf, soms wel 30 of meer. Omdat een laag bijna een week moet drogen, gaat er veel tijd overheen voordat zijn werk ‘af’ is. De doeken veranderen voortdurend, soms heel radicaal. Hij maakt geen plannen of schetsen van tevoren. Door veel lagen aan te brengen, probeert hij een gevoel van anciënniteit op te roepen, zoals bijvoorbeeld bij een oude, versleten deur in een middeleeuws kerkje, waarop de oude lagen verf nog te zien zijn. Tegelijkertijd zoekt hij naar een associatie met atmosfeer, mist, wolken, licht en lucht. Vanwege het abstracte karakter van de doeken en zijn werkwijze is het altijd erg lastig om te bepalen wanneer een schilderij af is. Uiteindelijk zet hij een doek uit het zicht en werkt hij er niet meer aan. Na een tijd bekijkt hij het werk opnieuw en soms brengt hij dan alsnog veranderingen aan.

Momenteel is hij bezig met een serie waarvan de werken meer figuratief zijn, deze serie gaat over de Eerste Wereldoorlog. Het werk vertelt over zogenaamde ‘schuldige landschappen’ en is geïnspireerd op zijn Franse overgrootvader die als soldaat gewond is geraakt in 1917. De plek waar dat gebeurde, heeft hij bezocht en verder doet hij heel veel onderzoek naar verhalen, ervaringen en beelden uit die periode. De ontwikkelingen van dit project zijn te volgen op zijn Instagramaccount Guillaumevogels.

Bij deze expositie is ook een kunstkijkwijzer ontwikkeld voor de leerlingen. Zij kunnen met behulp hiervan de kunst bekijken en vragen beantwoorden.

Ook benieuwd naar deze expositie?

De abstracte werken van Guillaume Vogels hangen twee maanden in de vide van de CSG Prins Maurits. U kunt deze t/m D.V. 24 april gratis bezoeken. Om een bezoekje in te plannen, kunt u e-mailen naar Coraliene van Dijken, tc.vandijken@csgpm.nl.

Tekst CSG Prins Maurits