Nieuwe-Tonge - Op vrijdagavond 20 mei 2022 (aanvang 20:00 uur) geeft bekend Flakkees organist Paul Kieviet (Middelharnis/Sommelsdijk) een concert op het Blank-orgel in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge. "In het afgelopen najaar restaureerde orgelmaker Martin Butter (Ridderkerk) het instrument. Paul Kieviet hoopt het concert te besluiten met een improvisatie over een op te geven Psalm. U wordt van harte uitgenodigd om bij dit concert aanwezig te zijn! De toegang is gratis." Lees meer >>

Het orgel van Nieuwe-Tonge werd in 1917 geplaatst door de firma Vermeulen. Het is omstreeks 1800 gebouwd. In 1936 werd het omgebouwd en pneumatisch gemaakt door Ernst Leeflang. Het kreeg nu 23 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal. Dit instrument werd in gebruik genomen op dinsdag 17 november 1936. In 1969 plaatste orgelmakerij K.B. Blank (Utrecht) een nieuw orgel in de oude kas. De historische kas is gerestaureerd door de firma Huurman te Delft. Tevens maakten zij een nieuwe rugwerkkas. Het orgel werd in gebruik genomen op zaterdag 22 november 1969. Hierbij werd het bespeeld door dhr. E. van den Doel, organist van de kerk, en Jan van Dijk uit Middelharnis.

Orgelmaker Martin Butter volgde een meubelmakersopleiding bij het SH&M college en ontwikkelde zich vervolgens door zelfstudie tot klavierinstrumentenbouwer. Van 1992 tot 2015 werkte hij als pijpenmaker/intonateur en later als allround orgelmaker bij Henk van Eeken. In 2015 begon hij met het stemmen, onderhouden en restaureren van kerkorgels in eigen beheer. Butter maakt zo veel mogelijk alle onderdelen van de instrumenten zelf, van de pijpen en het houtsnijwerk tot de kalligrafie op de registernaambordjes.

Het werk aan het orgel in Nieuwe-Tonge omvatte groot onderhoud en herintonatie. Het resultaat is een herboren orgel. De klank heeft veel meer zeggingskracht, muzikaliteit en zangrijkheid dan voorheen.

Aan het begin van het concert hoopt Paul Kieviet, met mondelinge toelichting door Martin Butter, een klankdemonstratie te verzorgen, waarin de vele mogelijkheden van het orgel langskomen. Het concert omvat verder – na een uitbundig vrij werk, Preludium in D van Dietrich Buxtehude – bewerkingen uit de orgelliteratuur over kerkliederen:

* Variaties over Freu dich sehr, o meine Seele (Psalm 42) en Vater unser im Himmelreich (Gebed des Heeren) van Georg Böhm

* Fantasia Freu dich sehr, o meine Seele (Psalm 42) van Johann Ludwig Krebs

* Twee bewerkingen over Wer nur den lieben Gott lässt walten (“Wie maar de goede God laat zorgen”) en één over Nun danket alle Gott (“Dankt, dankt nu allen God”) van Johann Sebastian Bach.