4 augustus 2023, Sommelsdijk - "Terug van weggeweest..." Lucas Hartong is terug! De trouwe iGO-lezer, (niet elke) ambtenaar, zakenman/-vrouw en politicus ziet er, net als het team van de redactie, weer naaruit om de actuele columns van Lucas te gaan lezen. Lees de inmiddels tweede column van Hartong; waarin Lucas prikkelende, soms pijnlijke, onderwerpen op een eerlijke manier durft aan te snijden. Lees hieronder 'Positief!' >>

Positief!

Lieve mensen, wat een feest! Zoveel reacties op mijn eerste column na ‘de break'. Hartelijk dank, want reacties tonen aan dat je gelezen wordt en dat de lezer (m/v) een eigen mening of reactie daarop vormt. Daarvoor is een column ook mede bedoeld: om reacties te ontlokken. Zo van: ben ik het ermee eens of niet? Hoe denk ik zelf eigenlijk over dit onderwerp? Heb ik mogelijke oplossingen voor de geschetste situatie of gedacht aan een aanzet tot verdere actie? Afijn, schrijven en lezen blijft een dankbaar gebeuren, toch?

Er kwam echter een reactie dat ik altijd wel wat roep, maar nooit iets positíefs breng; ‘typisch populistisch'. Wel, het feit dat ik al jarenlang actief in de politiek en media werkte aan inhoudelijke oplossingen, die altijd beginnen met een analyse van de bestaande realiteit, is kennelijk ‘populistisch'. Je zou wensen dat er dan nog veel méér populisme zou bijkomen, want wat ze er de afgelopen jaren in Den Haag en Brussel van gebakken hebben is bepaald niet om over naar huis te schrijven en ik weet toevallig uit eerste hand waarover ik praat. Wat een afbraak, geheugenverlies en gelieg in de politiek en er werd niets opgelost; slechts vooruitgeschoven.

Het is ook zo handig om snel even een label aan een andersdenkend iemand te hangen: populist, socialist, links, rechts, boer, burger, visser, racist… dus ‘fout' en een mogelijk gezonde discussie wordt daarmee direct in de kiem gesmoord. De samenleving drijft langzaamaan steeds verder uit elkaar waarbij we elkaar proberen te ‘cancellen’, maar zelden op terechte, inhoudelijke gronden. Kritiek is essentieel en moet zeker blijven. Woorden, zienswijzen en daden van mensen mogen beoordeeld worden (dat is de kerntaak van politiek en pers!), maar simpelweg personen wegzetten op ongefundeerde gronden puur omdat ze niet tot de eigen ‘club' behoren is verkeerd, omdat het de essentiële werking van de democratie ernstig schaadt.

Maar! Edoch! Laat ik eens nadrukkelijk positief zijn! Ik ben in de afgelopen weken heerlijk met vakantie geweest; een keer in België en een keer in Frankrijk, beide keren een aantal dagen achtereen. Dat was genieten. De Ardennen en Franse kust zijn prachtig. Veel bos, water, natuur, vriendelijke mensen, frisse lucht! Geen woke gedoe, geen transgender- en klimaatgedram, geen migratieproblemen, geen vogelhakselende windmolens, geen opwarmingsagenda (regen, duh!) en dat is voor een vermeende ‘populist’ echt genieten.

Wat dan wél? Heerlijk gefietst over heuvels en door dalen, herten en konijnen gezien, aardige mensen gesproken die ik nog nooit eerder had ontmoet, de wind door m’n haren gevoeld bij Cap Gris-Nez, Engeland vanuit Frankrijk zien liggen, in een stoomtrein van de vorige eeuw gezeten, een middeleeuws festijn meegemaakt, genoten van een hapje en drankje en met een gids urenlang in een delta gekajakt om zeehonden van dichtbij te zien op zandplaten in de zon. Let wel: geen vliegtuig in of uit geweest, uitsluitend met de auto naar de bestemming gereden, waar mogelijk gezellig tuffend over secundaire wegen.

Positief genoeg? Ach, voor de pessimisten zal het denk ik altijd feest zijn: die weten geregeld wel wat te vinden om iemand af te keuren, liefst de hele dag via de ‘social' (!) media. Dan denk ik wel eens: wat een leven! Laat mij dan maar lekker genieten van het goede dat dit leven te bieden heeft, in een mate die verantwoord is; rekening houdend met anderen die ook gewoonweg gelukkig willen zijn en met een glimlach medemensen willen ontmoeten. Weet je wát pas positief is? Daarover kunnen schrijven in een column als deze! En verder: ik ben dankbaar voor iedere dag die ons gegeven wordt, of het nu regent of niet. Regenen doet het namelijk nooit de hele dag. We blijven positief, toch!

Lucas Hartong.