4 november 2010 - Waterschap Hollandse Delta beperkt de gemiddelde stijging van de waterschapslasten voor 2011 tot 0,4%. Om de inwoners in Zuid-Holland-Zuid veilig te kunnen laten wonen, werken en recreëren heeft het waterschap volgend jaar bijna 163 miljoen euro nodig. Dit staat in de ontwerpbegroting 2011, die vorige week door het dagelijks bestuur van het waterschap is vastgesteld. De definitieve belastingtarieven worden op 25 november 2010 door het algemeen bestuur in een openbare vergadering vastgesteld.
Het waterschap investeert in 2011 onder andere in de uitvoering van dijkversterkingprojecten in de Hoeksche Waard en het Eiland van Dordrecht, de renovatie van gemaal De Vooruitgang op Voorne-Putten, de renovatie van de technische installatie van de Voornse Sluis te Spijkenisse, duurzaam veilige maatregelen aan wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom (o.a. Rotterdamseweg te Ridderkerk, fietstunnel N215 Nieuwe-Tonge), renovatie van de rioolwaterzuiveringsinrichting Numansdorp en aanvoerende rioolgemalen.

Extra bijdrage
In het regeerakkoord is opgenomen dat de waterschappen vanaf 2011 jaarlijks gezamenlijk 100 miljoen extra gaan bijdragen om het Rijk en de provincie financieel te ontlasten. In 2015 loopt dit bedrag op tot 200 miljoen euro. Elk waterschap betaalt op basis van het aantal inwoners in zijn werkgebied. Hollandse Delta heeft daarom 5,3 miljoen euro in de ontwerpbegroting 2011 opgenomen voor de bijdrage aan het Rijk voor het Hoogwaterbeschermings-programma en voor de bijdrage aan de provincie voor de muskusrattenbestrijding.

Ondanks deze 5,3 miljoen euro extra kosten weet het waterschap de gemiddelde stijging van de waterschapslasten in 2011 te beperken tot 0,4%. Dit komt omdat het waterschap gericht heeft gekozen voor projecten die tot zijn kerntaken behoren, prioriteit hebben en belangrijk zijn voor de omgeving.

--------------------------------------------------------------

Waterschap wil belastingheffing evenwichtig verdelen

Ridderkerk - Waterschap Hollandse Delta streeft naar een evenwichtige verdeling van de belastingheffing over de verschillende groepen belastingbetalers. Het dagelijks bestuur heeft daarom een nieuwe kostenverdeling in ontwerp vastgesteld. De definitieve kostenverdeling wordt op 25 november 2010 door het algemeen bestuur in een openbare vergadering vastgesteld.

Waterschap Hollandse Delta is de waterautoriteit in Zuid-Holland-Zuid. In dit laaggelegen en zeer gevarieerd samengesteld gebied zorgt Hollandse Delta voor schoon en gezuiverd water, bescherming tegen rivier en zee en vermindering van de kans op wateroverlast en -schaarste. Daarnaast is het waterschap verantwoordelijk voor de waterschapswegen buiten de bebouwde kom. Zorg voor waterveiligheid en -kwaliteit is cruciaal voor de leefbaarheid in het gebied.
Iedereen die in het gebied van het waterschap woont, werkt en/of recreëert heeft belang bij het werk van het waterschap. Deze belangen bij de uitvoering van de waterschapstaken verschillen per groep belastingbetalers.

De hoogte van de tarieven voor de waterschapslasten wordt vastgesteld aan de hand van de begroting en de manier waarop het waterschap de kosten voor de uitvoering van zijn taken verdeelt over de verschillende groepen belasting-betalers. Door de aangepaste kostenverdeling stijgt de waterschapsbelasting in 2011 voor huishoudens en eigenaren van natuurterreinen. Voor eigenaren van agrarische gronden en eigenaren van gebouwen daalt de waterschapsbelasting.
De gemiddelde tariefstijging voor 2011 bedraagt 0,4%.