Ooltgensplaat - Na de spannende ID-kaarten controle werd groep 8 van CBS De Hoeksteen uit Ooltgensplaat, op woensdag 10 mei 2017, ontvangen in een bijzaal van het Europees Parlement, waar een lunch klaarstond voor de gasten van Goeree-Overflakkee. Lees hieronder een verslag van dit leerzame bezoek, door één van de aanwezigen.

"Op woensdagmorgen 10 mei om 8 uur stond een bus van Mijnders klaar in de Pieter Biggestraat in Ooltgensplaat. Zouden er vandaag al groepen op schoolreis gaan ? Maar dat is toch meestal in juni? Verschillende mensen vroegen zich in het dorp af of zij iets gemist hadden. Even over achten ging de deur van de dependance van CBS De Hoeksteen open en kwam groep 8 naar buiten en liep naar de bus. Waarom zou groep 8 met een bus weggaan ? Het raadsel werd steeds groter. Een ouder liep naar juf Ina de Bruin toe. ‘Waar gaat groep 8 zo vroeg al naar toe?’ Juf Ina lachte, en zei dat ze samen met duo-collega Jan Willem van de Werken en stagiaire meester Niels Groenenwoud op weg gingen naar Brussel. Nadat de kinderen in gestapt waren en de begeleiding nog een keer geteld had, reed de bus weg. Richting Brussel dus…

Misschien wel de meest politiek betrokken groep 8 van Goeree-Overflakkee ( en misschien wel van Zuid-Holland) had deze excursie te danken aan een bezoek dat Europarlementariër Peter van Dalen eerder dit schooljaar bracht aan groep 8. Meester Jan Willem van de Werken brengt al een aantal jaar de politiek heel dicht bij de kinderen en nodigt daarvoor gastsprekers uit die in de klas het één en ander komen vertellen over de politiek.

Dit jaar was Europarlementariër Peter van Dalen (werkzaam in Brussel namens CU / SGP) komen vertellen over zijn werk. Na een aantal vragen van de kinderen over zijn kantoor en werkplaats in Brussel, nodigde hij de kinderen uit om dit schooljaar nog eens langs te komen in Brussel. Er werd een datum geprikt en dat zou 10 mei worden. Wethouder Daan Markwat (SGP) is ook in de klas geweest om over de politieke situatie op Goeree-Overflakkee te vertellen en wat zijn werk is als wethouder.

Groep 8 is ook in het provinciehuis van Noord Brabant in Den Bosch geweest om met Stein Steenbakkers (CDA) na te denken over de taak van de provincie.

Nu ging de bus op weg naar Brussel. Een unicum, want via sociale media waren de meesters en de juf al te weten gekomen dat er nog bijna nooit een groep met kinderen uit groep 8 uit Nederland op bezoek is geweest in het Europees Parlement. De eerste halte werd het Planatarium, een museum waar de ontstaan van de EU te zien is. De kinderen zijn aan de hand van een speurtocht meer te weten gekomen over het ontstaan van de EU.

Om 12 uur werden de kinderen ontvangen door Peter van Dalen en zijn naaste medewerker Maarten vande Fliert. De beveiliging van het Europees Parlement is in de afgelopen periode scherper geworden, ieder kind moest nu ook een eigen ID-kaart hebben. Na de spannende ID-kaarten controle werd groep 8 ontvangen in een bijzaal van het EP, waar een lunch klaarstond.

Peter van Dalen hield een praatje over zijn werk in de afgelopen weken. Zo kwamen wij bijvoorbeeld te weten dat meneer Van Dalen vier kilometer per dag loopt in het Parlement, dat zijn team bestaat uit zes personen. Toespraken worden vertaald door tolken. Dat is voor meneer Van Dalen erg handig omdat hij niet alle namen van bijvoorbeeld vissen in het Engels kent. Zo weten wij ook dat zijn medewerkers veel talen spreken (bijvoorbeeld Arabisch en Roemeens) en weten we dat meneer Van Dalen 25 collega Europarlementariërs heeft die ook uit Nederland komen. In totaal zitten er 750 Europarlementariërs in het Parlement. Om kwart over één moest meneer Van Dalen naar een bijeenkomst en nam afscheid van onze groep.

Medewerker Maarten vande Fliert heeft de kinderen daarna een rondleiding gegeven in het enorme gebouw van het Europees Parlement. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van het enorme gebouw. Heel bijzonder was ook om in de grote vergaderzaal te kijken en daar ook de plaats te zien van meneer Van Dalen. Ook zagen we de plaatsen waar normaal de tolken zaten.

Om 3 uur werd er afscheid genomen en ging de bus terug naar Ooltgensplaat. Zonder vertraging kwam groep 8 en hun begeleiders veilig thuis. Het thuisfront heeft de reis ook via schooltwitter kunnen volgen en via het Instagram account van groep8. We kijken terug op een historische trip naar Brussel die de kinderen niet snel gaan vergeten. Peter Van Dalen en Maarten vande Fliert bedanken we nogmaals hartelijk, voor het beleven van deze gave dag!"