Goeree-Overflakkee - 8 mei 2017 was het Internationale Rode Kruis dag. Omdat het Nederlandse Rode Kruis dit jaar 150 jaar bestaat, wapperde deze dag in 200 gemeenten de Rode Kruis vlag bij de gemeentehuizen. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee deed mee: Maandagmorgen wapperde bij het gemeentehuis aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis de Rode Kruis vlag, zoals u op de foto kunt zien. Lees hieronder meer.

Jubileumjaar

In het kader van het 150 jarig bestaan zullen dit jaar meerdere landelijke evenementen plaatsvinden. Een paar belangrijke data waarop de Rode Kruis vlag wederom zal uitgaan op Goeree-Overflakkee:

  • 19 juli: Officiële oprichtingsdatum Nederlandse Rode Kruis;
  • 9 september: Speciale landelijke evenementendag voor onze vrijwilligers.
    De 32.000 Rode Kruis vrijwilligers en 254 lokale afdelingen zijn de ruggengraat van onze vereniging;
  • 18 juni: Start van de Rode Kruis week.
    Dit is een jaarlijks terugkerende week waarin wij aandacht vragen voor het werk van het Nederlandse Rode Kruis in Nederland en waarop onze collectanten hiervoor langs de deuren gaan. U bent van harte uitgenodigd hen een steuntje in de rug te geven in deze week.

Hoe het allemaal begon
De Zwitserse bankier Jean Henry Dunant (1828 – 1910) was in 1859 toevallig getuige van een veldslag tussen het Franse leger onder Napoleon III en het Oostenrijkse leger bij het Italiaanse plaatsje Solferino. Na deze veldslag bleven 40.000 slachtoffers op het slagveld achter. Niemand keek naar hen om. Dunant kon dit niet aanzien en ging de gewonden helpen. In zijn eentje was dit onbegonnen werk. Daarom riep hij de hulp in van de vrouwen in het dorp. Hij richtte met hen hulpposten in voor de gewonden van beide partijen.

Bij een vergadering in 1863 van 16 Europese staten keurden vertegenwoordigers Dunants voorstel goed om verenigingen van vrijwillige hulpverleners op te richten. Zij spraken af om een rood kruis op een wit vlak als embleem te gebruiken. De geboorte van het Internationale Rode Kruis was ?een feit. De afspraken werden in 1864 vastgelegd in de eerste Conventie van Genève. Hiermee was de basis gelegd voor het Humanitair Oorlogsrecht. In 1901 kreeg Jean Henry Dunant de Nobelprijs voor de Vrede.
In de jaren daarna werden in veel landen nationale Rode Kruis-verenigingen opgericht. Het Rode Kruis van België was in 1864 de eerste nationale vereniging. Het Nederlandse Rode Kruis is in 1867 opgericht. Op 19 juli 1867 tekende koning Willem III een Koninklijk besluit op Paleis Het Loo. Het eerste artikel luidde als volgt: Er zal zijn een Nederlandse vereniging tot het verlenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is. Deze 'Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog' kreeg pas in 1895 - dus ruim 30 jaar na oprichting van de vereniging - de naam 'Het Nederlandsche Roode Kruis'.