3 november 2023, Sommelsdijk - Lucas Hartong schrijft! "Opmerkelijk ook dat de burgemeester op allerlei foto's weer jarigen, jubilerenden en gelauwerden bezoekt (...) Zou het te maken hebben met het feit dat er verkiezingen zitten aan te komen en beschadigde blazoenen wat moeten worden opgepoetst? Ik bedoel maar: opeens word je als lezer ruw geconfronteerd met interviews met politici waarvan je eerder nog nooit hebt gehoord..." Lees meer in de Column 'Praatjes' van Hartong hieronder >>

Column 'Praatjes'

Hebt u het ook in de gaten? Dat de eilandelijke kranten opeens vol staan met berichten over hoe de gemeente naar ons, de gewaardeerde burgers, wil luisteren? We mogen plotsklaps naar allerlei informatieavonden komen met de prachtigste plannen voor een duurzamer, groener eiland. En binnenkort krijgen we een heel speciaal kado: de Eilandpas, met allerlei leuke voordeeltjes om uit te gaan. Nou, doe dan maar de eerstvolgende Mahler-reeks in het Concertgebouw Flakkee.

Opmerkelijk ook dat de burgemeester op allerlei foto's weer jarigen, jubilerenden en gelauwerden bezoekt. Ja, zult u zeggen, dat is haar táák. Zeker en gewis, maar ze was een tijdlang letterlijk uit beeld, vandaar. Zou het te maken hebben met het feit dat er verkiezingen zitten aan te komen en beschadigde blazoenen wat moeten worden opgepoetst? Ik bedoel maar: opeens word je als lezer ruw geconfronteerd met interviews met politici waarvan je eerder nog nooit hebt gehoord. Dat ze advertentieruimte inkopen moeten ze helemaal zelf weten. We leven immers in een vrij land, maar gratis publiciteit? Ik vind daar wat van. Als ze nu ook nog wat verfrissends te melden hadden voor de verbetering van ons land, maar helaas.

Wat ik wél leuk had gevonden eens een debat met alle partijen in dat Concertgebouw Flakkee, opgefleurd met een vrolijk deuntje Brahms of Gershwin (‘An american on Flakkee'). Dan hadden we na afloop van de middag of avond in ieder geval geweten op wie we níet moeten stemmen. Dan hadden we oud Tweede Kamervoorzitter Arib kunnen uitnodigen om met stemverheffing de vragen aan de dames en heren politici te stellen, uiteraard onder het toeziend oog van Hoffmann Bedrijfsrecherche. En Ada Grootenboer had het openingspraatje kunnen houden met daarin de nieuwste, nietszeggende oneliners verwerkt.

Omwonenden van de plek waar nu landbouwgrond in hoog tempo wordt volgestampt met heipalen om ‘tijdelijke' woningen voor Oekraieners neer te zetten zouden dan een speciale stand krijgen in de zaal, evenals de boeren die hun landbouwgrond aan de noordrand van het eiland hebben verkocht aan de provincie, onder de plechtige belofte dat die grond zou worden gebruikt voor natuur en recreatie en níet voor woningbouw. Hoewel… dan zou de kans bestaan dat er een ernstige ruzie uitbreekt tussen de burgemeester en de aanwezige burgers. Burgers, waarvan het vertrouwen ernstig is geschonden door de uitermate onbetrouwbare politieke en beleidsmatige keuzes van ons eilandelijk bestuur.

Wellicht dat er ook op dit eiland nog wat anonieme, goedbetaalde ambtenaren zijn die wat informatie over de politieke bestuursleden en hun handelen achter gesloten deuren naar buiten willen brengen? Een klacht over een onbegrepen voelen hier, een stemverheffinkje daar, een emotioneel gekwetst zus… u weet hoe het kan gaan! En de stekker is toch al uit het college, dus dat kan niet meer vallen door een eventueel diepgravend onderzoek. Het kan nog wél over de komende verkiezingen heen getild. Worden we als burgers van Flakkee nog even wat langer in spanning gehouden inzake de soap die politiek heet. En als alles niet lukt dan hebben we aan het einde van de rit in ieder geval nog dat Concertgebouw Flakkee. U zegt onmogelijk? Vlak niets uit op Flakkee, lieve mensen. Na de afgelopen weken acht ik alles mogelijk. Alles.

Lucas Hartong.