20 oktober 2023, Sommelsdijk - Lucas Hartong schrijft! "Nou, ik heb het geweten. Een week geleden, na het schrijven van de vorige column over de terreuraanslag in Israël, had ik uit solidariteit een Israëlische vlag in de tuin opgehangen die binnen een uur werd vernield (...) De politie heeft met de arrestatie van een dader haar werk goed gedaan, dat mag gezegd. Het is nu aan Bureau Halt om een passende straf toe te passen, maar ik vrees dat deze jongeren binnen de kortste keren weer de fout in gaan...." Lees meer van Hartong hieronder >>

Harmonie

Nou, ik heb het geweten. Een week geleden, na het schrijven van de vorige column over de terreuraanslag in Israël, had ik uit solidariteit een Israëlische vlag in de tuin opgehangen. Die werd binnen een paar uur vernield door jongeren die langskwamen, aldus een buurvrouw in de straat. De dag erop werd een tweede exemplaar vernield, maar dit keer ging ik achter de lichtgetinte daders aan. Omdat zij op de fiets waren en ik lopend raakten ze buiten bereik, maar het geschreeuw dat ze lieten horen was duidelijk: haat. En dan zo jong als tieners! Dan denk je gelijk: waar waren de ouders met hun opvoeding?!

Afijn, aangifte gedaan. Ik was niet de enige. Van zeker drie mensen uit mijn directe omgeving weet ik dat er vlaggen zijn vernield. U heeft erover kunnen lezen in de eilandelijke media. Goed dat iGO.nl en Eilanden Nieuws alert waren en het nieuws naar buiten brachten, omdat het belangrijk is antisemitisme aan de kaak te stellen. De politie heeft met de arrestatie van een dader haar werk goed gedaan, dat mag gezegd. Het is nu aan Bureau Halt om een passende straf toe te passen, maar ik vrees dat deze jongeren binnen de kortste keren weer de fout in gaan. Waarom? Omdat er iets niet goed zit in hun morele denken. Zij hebben nooit geleerd om genuanceerd over zaken te denken, zoals wij door fatsoenlijke opvoeding en onderwijs hebben meegekregen.

Jongeren in het Midden-Oosten en in islamitische gezinnen in ons land worden doorgaans van jongs af aan opgevoed met haat tegen Israël, Amerika en het vrije Westen. De eigen tv-zenders en internet kanalen strooien het via de satelliet rijkelijk uit over hun oren en ogen. Alles wat afwijkt van de islamitisch-fundamentalistische norm wordt op z'n best veracht en op z'n ergst omgebracht. Deze spiraal van dodelijke indoctrinatie is heel moeilijk te doorbreken. Vergelijk het met de jarenlange indoctrinatie die mensen in nazi Duitsland ondergingen, waardoor zij de meest vreselijke daden verrichten. Het heeft na de oorlog nog jaren geduurd voor die generatie weer normaal ging denken.

De afgelopen dagen mocht ik met een muzikaal spektakel meezingen in Zeeland. Het Zeeuws Orkest voerde de Queen Symphony uit en ik zat met mijn vrouw in het koor. De vier uitverkochte concerten waren een feest en even werden alle aanwezigen uitgetild boven de gekte in de wereld waarvan wij nu getuige zijn. Ieder concert werd er iets beter en intenser gezongen en gemusiceerd. Ik vroeg me af hoe dat kan, want elke keer doe je toch evenveel je best. Het geheim zat ‘m niet in de techniek, want de noten, tempo en dynamiek zaten er goed in. Nee, het zat ‘m in het luisteren naar elkaar -‘blenden'- en elkaar op het juiste moment de volledige ruimte bieden om te schitteren met de specifieke stem en partij die op dát moment nodig was. Je kan als solist technisch nog zo goed zijn, maar als je niet in staat of bereid bent te ‘blenden' met degene die naast je staat dan wordt het nooit harmonieus.

Wat een les eigenlijk voor de samenleving (!) als geheel. Als we uitsluitend vasthouden aan een eigen ideologie -al dan niet vol haat- en niet bereid zijn om te ‘blenden' met de ander naast je dan blijft het fout gaan. Ik heb groot respect voor eenieder die het verlangen naar vrede, vrijheid en medemenselijkheid deelt. Allen die dat niet wensen kan ik niet anders dan afwijzen en hopen dat zij alsnog ooit tot inkeer komen. Bij sommigen is dat een heel lange weg, zo blijkt, maar de hoop blijft.

Lucas Hartong.