13 september 2012 - Verbijsterde nieuwkomer dient klacht in bij voorzitter Kamer van Koophandel – Lees hieronder een samenvatting van de klachtenbrief en correspondentie van de ondernemer in kwestie en gemeente Oostflakkee. Het betreft het bedrijventerrein Tonisseweg wat al meer dan stof heeft doen opwaaien. Dit betreft een ingezonden stuk, waarvan alle stukken in handen zijn van de redactie en grotendeels op te vragen.

Braber houtbewerking uit Zeeland dacht voor zijn noodzakelijke uitbreiding een geschikt nieuw groot pand te hebben gevonden op het bedrijventerrein Tonisseweg te Oude-Tonge dat al meer dan zes jaar leeg staat. Op het moment dat de koop bijna rond was werd hij gewaarschuwd door gevestigde ondernemers en gewezen op de risico’s die hij zou lopen met de gemeente Oostflakkee. De zichzelf als ‘nuchtere Zeeuw’ omschrijvende Braber kon dit, in deze tijd van diepe economische recessie en ongewilde werkeloosheid, zich maar moeilijk voorstellen. Immers, hij beschikte volgens zijn bouwkundig adviseur over de juiste bouwvergunningen. Toen dit zijn financiers ter ore kwam eisten zij derhalve toch een bevestiging van de gemeente, of de gemeente er ook zo over dacht. En of er nog belemmeringen zijn op dit punt om het pand in gebruik te nemen. Nadat hij bij de gemeente navraag had gedaan stuurde volgens Braber het hoofd van het taakgebied overduidelijk een brief met een verzonnen broodje aapverhaal: “Ik was verbijsterd dat een gemeente mij als nieuwkomer probeert zo om de tuin te leiden door me met een kluitje in het riet te sturen.” De gemeente stelde om onduidelijke redenen dat het niet is toegestaan het pand in gebruik te nemen. Volgens Braber was het duidelijk dat het hier een onzinverhaal betreft, dat met veel moeite in elkaar was gesleuteld om hem om één of andere reden te misleiden met de bedoeling het gebouw leeg te laten staan. Braber laat zich niet zomaar wegsturen en de getergde Zeeuw stuurde de gemeente nog een brief waarin hij zijn ongenoegen uitte en stelde de vragen opnieuw. Tot zijn stomme verbazing ontving hij een paar dagen later een brief namens het gemeentebestuur. Maar nu via de ingeschakelde advocaat van de gemeente: AKD. Opvallend gaf AKD ineens een totaal ander antwoord en ging wel inhoudelijke in op zijn vragen. De brief staat op belangrijke punten ook in schril contrast met de eerdere antwoorden van het hoofd van het taakgebied. Eén ding veranderde niet. Nu de gemeente blijkbaar is betrapt op onwaarheden van het hoofd, schakelde men plotsklaps over op heel andere merkwaardige juridische stellingen omtrent de bouwvergunning die nu weer niet compleet zou zijn waardoor het pand niet volledig zou zijn ‘gereedgemeld’. Braber stelt dat dit niet waar kan zijn omdat hij volgens hem en zijn bouwkundige beschikt over een alles omvattende bouwvergunning.

Braber kan maar niet begrijpen dat een gerenommeerd advocatenkantoor als AKD zo onkundig zou zijn en vermoedt dat deze toverformule van deze dure advocaat vanuit het gemeentehuis is ingegeven. “Een geldig excuus is onmogelijk, het is onvergeeflijk,” gaat Braber verder. Voor Braber is het overduidelijk dat er allerlei lijken in de kast zitten en de gemeente allerlei onzinnige juridische spelletjes speelt om te bereiken dat het bedrijfspand leeg zal blijven staan. Bij navraag is Braber ter ore gekomen dat er om dezelfde reden al eerder kopers zijn afgehaakt en dat de verkoper zich al jaren met hetzelfde probleem bezig houdt. De wethouder, die over bouwzaken gaat, zou volgens wat hij heeft gehoord, in een poging van de eigenaar om dit punt op te lossen nog recent hebben aangegeven dat hij geen enkele bemiddeling wil, als reden dat de wethouder hier geen meerwaarde in ziet. Waarom weet Braber niet.

Braber stelt vast dat op die manier een oplossing op dit punt door de gemeente volledig op slot wordt gehouden en heeft vriendelijk bedankt voor de eer. Hij heeft via zijn reactie aan AKD, het gemeentebestuur gerustgesteld dat ze in ieder geval van hem geen overlast meer zullen ondervinden. “De gemeente vecht nog maar vele jaren rustig door”, stelt Braber. Maar de ontgoochelde ondernemer gaat gewoon weer verder aan het echte werk in zijn eigen provincie, waar hij wel goede ervaringen zegt te hebben. Hij gaat zich, gedwongen door deze gang van zaken, richten op andere aangeboden locaties in Zeeland, waar de gemeenten wel volop medewerking verlenen.  Tenzij er nog spoedig een oplossing komt. “De bal ligt nu volledig terug bij de gemeente en de eigenaar”, volgens Braber. Als laatste voegt Braber er aan toe dat hij zich verwonderd afvraagt of de gemeente Oostflakkee wel beschikt over een wethouder economie die de handen uit de mouwen steekt.

Wilt u de klachtenbrief zelf lezen, mail dan met de redactie.

De redactie heeft gemeente Oostflakkee, dhr. J van der Vegt (KvK Rotterdam) en dhr. D. van Puffelen (wethouder economie) gevraagd om een reactie en verwacht deze één dezer dagen.