Op zaterdag 26 maart 2011 is het gebied rondom het Havenkanaal en de Havenkom in Sommelsdijk en Middelharnis officieel opgeleverd. Tijdens een wandeling langs de Kaai, Gedempt Kanaal en Singelkade vertelde Jan Both over de geschiedenis van deze omgeving. 

Daarbij liep het gezelschap langs een drietal informatiepalen die werden onthuld, door de heren Marco van Brecht van BAM Wegen Regio West, Eef Zwanenburg van AM Wonen en wethouder Bert Kleingeld.

Op de palen staan tekst en foto's die betrekking hebben op de omgeving en over de situatie zoals die was in vroeger tijden.

Op de informatiepalen staat ook een QR-code, nog uniek in deze omgeving! Via deze code kan uitgebreide informatie worden gelezen over de omgeving van het Havenkanaal, een toelichting op de informatie die op de palen is vermeld. Met een mobiele telefoon waarop een App met QR-reader is geïnstalleerd, is het eenvoudig om de codes in te lezen. Via een link kom je terecht op de website www.cultuurpleingo.nl. Hierop staat uitgebreide informatie over de vroegere situatie nabij de betreffende informatiepaal.

De bijeenkomst werd afgesloten met enkele toespraken en een hapje en drankje in een tent op de Kaai. Ook de direct omwonenden waren aanwezig.

BAM Wegen Regio West en AM Zuid-Holland hebben jarenlang veel werkzaamheden verricht aan, in en rondom het Havenkanaal en de Havenkom. Zij hebben de informatiepalen aan de gemeente Middelharnis geschonken.

Werkzaamheden

Eind 2003 is gestart met de bouw van appartementencomplex "het Bastion". Daarna is het bestaande havenkanaal gedempt en de Sommelsdijkse Havendijk werd afgegraven. Een tijdelijke riolering, bestrating en asfaltverharding werd aangelegd in de nieuwe straten: Anne Franklaan, Herman Heijermansingel, Gedempt Kanaal en Singelkade. Diverse soorten woningen en een kademuur werden langs het nieuwe havenkanaal gebouwd, met daarover een drietal bruggen.

Begin 2006 was het deelplan Havenkanaal grotendeels gereed, waarna met het deelplan Havenkom werd gestart. In dit plan is riolering en bestrating aangelegd in de straten bij de Havenkom en Sommelsdijkse Haven. Ook hier is een nieuwe kademuur gebouwd en een gedeelte van de bestaande muur in de havenkom is gerestaureerd. Vervolgens zijn de appartementen van "het Kasteel" en de Havenkomwoningen gebouwd.

Begin 2010 werd de eerste handeling voor de restauratie van de kademuren uitgevoerd. Tijdens deze restauratie is het straatwerk op de Kaai aangepast en vernieuwd. Ook het pleintje achter de Westdijk en aansluitend aan de Havenkom is gerenoveerd, waarna op eind 2010 de oplevering van het geheel volgde.