Tegenwoordig kan bijna geen enkel huishouden meer zonder een internetabonnement. Het afsluiten van zo'n abonnement kan echter verwarrend zijn vanwege de overvloed aan aanbiedingen die vaak niet meteen zo gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Naast verschillende prijzen en aangeboden snelheden, zijn er ook verschillende soorten internetverbindingen waaruit je kunt kiezen. Het is daarom essentieel om bij abonnementen voor tv en internet vergelijken het onderscheid tussen deze typen verbindingen te begrijpen, zodat je weet wat je kunt verwachten en waarop je moet filteren. "We bespreken het verschil tussen DSL-internet, kabelinternet en glasvezel internet", lees meer >>

DSL-internet

DSL-internet is doorgaans de voordeligste optie bij het afsluiten van een internetabonnement. Het betreft hier een internetverbinding via de telefoonkabel en is gebaseerd op een verouderde technologie die het minst stabiele type internetverbinding oplevert. DSL-internet kan in theorie snelheden tot 80 Mbps halen, maar in de praktijk wordt dit zelden behaald. De afstand tussen je woning en de wijkcentrale bepaalt de maximaal haalbare snelheid op jouw adres. Hoe groter deze afstand, des te meer snelheid wordt er onderweg verloren, wat resulteert in een lagere maximaal haalbare downloadsnelheid. Daarom is het altijd belangrijk om de maximaal haalbare snelheid op jouw adres te controleren voordat je een abonnement afsluit. Het heeft namelijk geen zin om te betalen voor een hogere downloadsnelheid die toch niet gehaald kan worden. Voor een eenpersoonshuishouden waarbij het zwaarste internetgebruik streamen is, kan een minimale downloadsnelheid van 20 Mbps voldoende zijn bij DSL-internet.

Kabelinternet

Kabelinternet is al geruime tijd populair en maakt gebruik van de koperen kabel van het televisienetwerk. Het grote nadeel hiervan is dat alleen de lokale kabelbeheerder het aanbiedt, waardoor er geen concurrentie is en de prijzen relatief hoog zijn. Bovendien kan het zijn dat je verplicht wordt om een televisieabonnement af te sluiten naast je internetabonnement, hoewel dit steeds minder vaak voorkomt. Kabelinternet biedt snelheden van 50 Mbps, maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot wel 500 Mbps. De uploadsnelheid is daarbij (net als bij DSL-internet overigens) ruim lager dan de downloadsnelheid, maar over het algemeen is kabelinternet wel behoorlijk stabiel. Voor online gamers was kabelinternet lange tijd de enige fatsoenlijke optie om fatsoenlijk te kunnen gamen.

Glasvezel internet

Glasvezelinternet is momenteel de meest geavanceerde technologie op het gebied van internetverbindingen. Het netwerk wordt echter nog steeds uitgerold, waardoor niet alle woningen in Nederland erop zijn aangesloten. Als je het geluk hebt om te beschikken over een glasvezelaansluiting, dan heb je de kans om te kiezen voor het best mogelijke internetabonnement dat er op de markt is. Met glasvezelinternet zijn enorme downloadsnelheden tot 1 Gbps mogelijk en het is het enige type internetverbinding met een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. Dit betekent dat je even snel data kunt verzenden als ontvangen, wat onder andere bij online gaming goed van pas komt. Omdat glasvezel werkt met lichtsignalen, is de bandbreedte zo ruim dat overbelasting van de verbinding zelden voorkomt.

Houd deze feiten dus in gedachten bij het tv en internet vergelijken en stem je verwachtingen erop af. Verwacht bijvoorbeeld geen wonderen van DSL-internet en houd er rekening mee dat glasvezelinternet duurder is, hoewel kabelinternet net zo prijzig of zelfs duurder kan zijn. Overweeg de behoeften van je huishouden goed voordat je een keuze maakt. Neem daarin het aantal personen dat tegelijkertijd gebruik maakt van de internetverbinding mee en op welke manier er van de verbinding gebruik gemaakt gaat worden. Maak een weloverwogen keuze op basis van deze factoren om te voorkomen dat je later geconfronteerd wordt met een frustrerend tekort aan internetcapaciteit.