Ooltgensplaat - Sámen maken we Goeree-Overflakkee! Koole Media Service zet graag lokale bedrijven in de spotlights, door een gratis artikel te plaatsen in rubriek ''in 't zunnetje', op iGO.nl/zakelijk. Mail de redactie en kom ook in aanmerking voor een gratis artikel van jouw bedrijf! Eerder waren we in gesprek met de broers Adriaan en Frans Lodder en kwam Ben Schipper aan het woord. Deze keer zetten we als lokale ondernemer 'Buutenplaets Ooltgensplaat' in 't zunnetje. Want "Het schip van de natuurspeeltuin op Sluishaven moet plaatsmaken..." Het bestuur heeft dit met pijn in het hart moeten besluiten, maar daagt u en jou ook uit om mee te denken: "Kom met je plannen, we doen het samen op woensdag 15 maart in restaurant Doerga (ook Sluishaven)!" Lees meer >>

"Het schip van de natuurspeeltuin op Sluishaven moet plaats maken." Het bestuur van de Buutenplaets heeft deze winter, met pijn in het hart, dit besluit genomen. "Na vijf jaar het gezicht bepaald te hebben zijn de veiligheidsrisico’s van het schip onaanvaardbaar geworden." Voorzitter Joost van Welsenis: "Jammer, maar gelukkig ontmoeten we ook begrip.."

In 2017 startte een een burgerinitiatief om recreatiemogelijkheden langs het Volkerak te verruimen. Met veel inzet werd een schapenweitje omgevormd tot attractief speelterrein. In de loop der jaren is de Buutenplaets met groen en speelattributen verder aangekleed tot evenemententerrein. Ook het schip speelde daar een rol in als theaterlocatie en schilderwand. Inmiddels trekt de succesvolle natuurspeeltuin op jaarbasis duizenden bezoekers.

"Het blijft allemaal vrijwilligerswerk" aldus voorzitter van Welsenis, "we draaien op sponsoring en giften, maar het werk doen we met vrijwilligers onder elkaar. Na jaren van groei en ontwikkeling is onderhoud ook nodig. Het schip speelveilig houden, blijkt een onmogelijke opgave."

Voormalig zeilklipper ‘Zeelands Luister’ werd door de gemeente Rotterdam van sloop gered en pronkte als visitekaartje van vernieuwd Katendrecht. De initiatiefnemers kregen het schip in 2018 als buitenkansje omdat het als klauterobject, wegens bouwactiviteiten, overbodig geworden was.

"De toenmalige verbouwing was weinig duurzaam uitgevoerd" legt Joost uit, "al snel waren noodreparaties noodzakelijk om het dek begaanbaar te houden en inmiddels is ook de dragende constructie verrot. Vorig jaar moesten we het schip tot verboden terrein verklaren, voor een speeltuin niet acceptabel. Herstel zou astronomische bedragen vergen. Sloopbedrijf van Groningen helpt ons nu het schip vóór het speelseizoen weg te krijgen. Ruimte voor iets nieuws", besluit voorzitter van Welsenis zijn betoog. Hij roept alle vrienden van de speeltuin op woensdag 15 maart om 19:30 uur naar restaurant Doerga (ook Sluishaven) te komen: "Kom op met je plannen, we doen het samen!"

-In 't Zunnetje!

Ook als lokaal ondernemer in rubriek 'In 't Zunnetje' op iGO.nl? Mail de redactie en kom ook in aanmerking voor een gratis artikel van jouw bedrijf of onderneming!