17 december 2022, Regio - De Europese Commissie heeft afgelopen donderdag 8 december bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2023 voedsel gecontroleerd moet worden op de aanwezigheid van PFAS. De beroepsvissers op de Westerschelde moesten eerder al hun visserijactiviteiten staken vanwege het risico op te hoge concentratie PFAS in hun vis en garnalen. De nu door Europa gestelde normen zullen niets aan dat advies veranderen, omdat in de Westerschelde gemeten waardes hoger zijn dan ook de EU aanvaardbaar vindt. Lees meer >>

Controle

Per 1 januari 2023 zijn de nieuwe maximale waardes van toepassing op voedselproducten en moet dit worden gecontroleerd. Eerder raadde het RIVM de consumptie van vis uit de Westerschelde al af vanwege het aanwezige PFAS gehalte. Vissers hebben op advies eerder al hun visserij op garnalen in het oostelijk deel van de Westerschelde moeten stoppen, omdat uit onderzoek blijkt dat deze zijn vervuild met PFAS.

Tegenstrijdig

Het is een goede zaak dat de Europese en Nederlandse overheid zich blijft inzetten om de hoeveelheid PFAS in het milieu te verminderen en daarmee de figuurlijke PFAS-kraan dicht te draaien. Het is zeker ook belangrijk dat de consument over gezonde en veilige voeding en dus ook vis, schaal- en schelpdieren kan beschikken. Echter is het moeilijk uit te leggen dat vissers zonder enige compensatie moeten stoppen met vissen, omdat hun product vervuild is door toedoen van andere ondernemers. Eerder berichtte de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid al dat vervuild afvalwater met PFAS nog steeds in de Westerschelde wordt geloosd. Het is de omgekeerde wereld dat nu strengere normen gehanteerd gaan worden terwijl de vervuilers onder hun huidige vergunning nog iedere dag schadelijke PFAS-stoffen mogen lozen die in de Westerschelde terechtkomen. Door de visserijsector worden juridische stappen voorbereid om het lozen van de PFAS te stoppen en te pleiten voor schadevergoeding voor de gedupeerde vissers.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt of Kees van Beveren.