10 december 2022, Regio - Nederlandse Vissersbond: "Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft ons geïnformeerd dat de vis‐uren m.b.t. de garnalenvisserij in het Natura2000‐gebied Westerschelde bijna volledig zijn benut. Bij een overschrijding van het aantal vis‐uren zal de Westerschelde gesloten worden voor de garnalenvisserij. Eerder dit jaar werd de Vlakte van de Raan reeds gesloten voor de garnalenvisserij i.v.m. een overschrijding van het aantal vis‐uren." Lees meer >>

Vis-uren Wnb-vergunning garnalenvisserij

In de Wnb-vergunning zijn er per Natura2000-gebied een aantal vis-uren voorgeschreven, welke volgens het ministerie van LNV als maximum gelden, met een tolerantiemarge van 10%. Wanneer er 110% van de vis-uren in een Natura2000-gebied zijn gebruikt, wordt het betreffende gebied voor de rest van het jaar gesloten voor de garnalenvisserij.

Voor de Westerschelde zijn 3.594 vis-uren vastgelegd in de Wnb-vergunning. Tot op heden zijn er 3.429 vis-uren gerealiseerd, wat neerkomt op een benutting van 95% van deze beschikbare vis-uren. Het ministerie van LNV zal ons per brief nader geïnformeerd over de benutting van de vis-uren in de Westerschelde.

Oproep aan garnalenvissers

Om ook een sluiting van de Westerschelde voor de garnalenvisserij te voorkomen, verzoeken wij alle garnalenvissers met klem om de Westerschelde zoveel mogelijk te vermijden en zo mogelijk hier niet meer op garnalen te vissen dit jaar.

Daarnaast willen wij nogmaals benadrukken dat de Vlakte van de Raan in ieder geval tot en met 31 december 2022 gesloten is voor de garnalenvisserij. Bij overtreding van het verbod zal worden opgetreden vanuit toezicht en handhaving en kan eventuele sancties tot gevolg hebben.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Egbert van der Tuin.

Foto is archieffoto iGO.nl