Regio, 5 december 2022 - In het Forum-gebouw van de Wageningen Universiteit (WUR) organiseerde studievereniging Aquarius een discussieavond over de uitdagingen en de toekomst van de Nederlandse visserij. Namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid gaf Amerik Schuitemaker een presentatie en nam deel aan de discussie. Lees meer >>

Uitdagingen en toekomst

Onder de aanwezigheid van een 30-tal WUR-studenten werd de discussieavond gestart met drie presentaties van de uitgenodigde sprekers. Jan Jaap Poos, professor aan de WUR, beet het spits af door inzicht te geven in de huidige uitdagingen in de visserij en het belang van vis uit de Noordzee als voedselproduct. Amerik Schuitemaker legde in zijn presentatie uit welke rol de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid in de belangenbehartiging van de visserij speelt en ging wat dieper in op een aantal uitdagingen, zoals de huidige brandstofcrisis, Brexit, ruimte op zee en de sanering. De presentatie werd afgesloten met het schetsen van een toekomstbeeld, waarin de visserij onder andere een alternatief heeft voor fossiele brandstoffen en pulsvisserij weer is toegestaan. Als laatste deelde WUR-student Kalle Michielsen zijn ervaringen en bevindingen die hij tijdens zijn deelname aan de Maritieme Hackathon had opgedaan. Tijdens deze Hackathon werkten studenten uit Nederland en België en ervaringsdeskundigen uit de visserij samen om tot nieuwe oplossingen te komen voor actuele uitdagingen in de maritieme visserijsector.

Waardevolle discussies

De avond werd afgesloten met een aantal scherp geformuleerde stellingen. “Bij zulke stellingen valt er altijd nuance aan te brengen en dat leverde die avond mooie discussies op tussen alle aanwezigen”, vertelt Amerik Schuitemaker. “De studenten vonden de discussies waardevol en gaven aan door deze avond een beter beeld te hebben gekregen van de uitdagingen en toekomst van de visserij. Het is belangrijk dat de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid actief betrokken is bij het MBO, HBO en de universiteit. Hier worden immers de nieuwe vissers, visserijvertegenwoordigers, onderzoekers en beleidsmedewerkers opgeleid.”

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.