Landelijk, 5 december 2022 - Afgelopen week heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de Nederlandse Vissersbond geïnformeerd dat de garnalenvisserij in het Natura2000-gebied de Vlakte van de Raan per direct beëindigd dient te worden. De vergunde vis-uren in de Vlakte van de Raan zijn overschreden, met als gevolg dat de garnalenvisserij binnen dit gebied tot 1 januari 2023 verboden is. Bij overtreding van het verbod kan opgetreden worden door middel van zowel het bestuurs- als ook het strafrecht. Dit kan eventuele sancties tot gevolg hebben.

Vis-uren Wnb-vergunning garnalenvisserij

In de Wnb-vergunning voor de garnalenvisserij zijn er per Natura2000-gebied een aantal vis-uren voorgeschreven, welke volgens het ministerie van LNV als maximum gelden, met een tolerantiemarge van 10%. Wanneer er 110% van de vis-uren in een Natura2000-gebied zijn gebruikt, wordt het betreffende gebied voor de rest van het jaar gesloten voor de garnalenvisserij. Voor de Vlakte van de Raan zijn 3.644 vis-uren vastgelegd in de Wnb-vergunning.

Tot op heden zijn 4.016 vis-uren gebruikt, wat neerkomt op een benutting van 110 %. Het aantal vis-uren wordt hiermee overschreden, met als gevolg de sluiting van de Vlakte van de Raan in ieder geval tot aan het einde van dit jaar voor de garnalenvisserij.

In acht nemen

De leden (van de Nederlandse Vissersbond) garnalenvissers zijn reeds per directe mailing geïnformeerd over de sluiting van de Vlakte van de Raan. Er is aangekondigd dat er actief zal worden gecontroleerd op naleving van het verbod. Garnalenvissers wordt met klem opgeroepen dit verbod in acht te nemen.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Egbert van der Tuin.