19 november 2022, Landelijk - Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid ontving de afgelopen periode veel vragen, van met name garnalenvissers, over de aangewezen rustgebieden binnen het Natura2000-gebied de Voordelta. "Er heerst onduidelijkheid of, en zo ja welke, delen van deze rustgebieden in de winterperiode nu wel of juist niet toegankelijk zijn voor garnalenvissers." In onderstaand artikel wordt de regelgeving met betrekking tot deze rustgebieden nader toegelicht., lees meer >>

Voorwaarden voor garnalenvisserij in de Voordelta

Enkele weken geleden hebben wij in ons Weekjournaal de wet- en regelgeving betreffende het Natura2000-gebied de Voordelta nader toegelicht. Dit naar aanleiding van vragen van vissers over de zogeheten ‘Toestemming sleepnetvisserij Voordelta’, ook wel Voordelta-vergunning genoemd.

De Voordelta is zogenaamd Natura2000-gebied, waar maatregelen (voorwaarden en voorschriften) gelden voor menselijk medegebruik. Het doel van die maatregelen is om een natuurwaarden van het gebied te beschermen. De verschillende vormen van beroepsvisserij, waaronder de garnalenvisserij, is in delen van de Voordelta om die reden slechts toegestaan onder specifieke voorwaarden. Zo is er bijvoorbeeld binnen het Natura2000-gebied de Voordelta een speciaal bodembeschermingsgebied aangewezen waarvoor strengere voorwaarden voor medegebruik zijn vastgelegd. Ook zijn er rustgebieden aangewezen, waar niet of slechts gedeeltelijk medegebruik is toegestaan.

Toegangsbeperkingsbesluiten (TBB’s)

Om bepaalde natuurwaarden beter te kunnen beschermen, is destijds de mogelijkheid om de toegang tot bepaalde (deel)gebieden te beperken vastgelegd in artikel 20 van de Natuurbeschermingswet (Nb-wet). Dit is de voorloper van de huidige Wet natuurbescherming (Wnb). De toegang tot aangewezen gebieden waarvoor extra natuurbeschermingsmaatregelen voor worden genomen, wordt beperkt door middel van de zogeheten “toegangsbeperkingsbesluiten” (TBB’s).

In de Voordelta zijn verschillende deelgebieden aangewezen waarvoor de toegang is beperkt door middel van toegangsbeperkingsbesluiten. Het betreft de gebieden Slikken van Voorne, Hinderplaat, Oesterbank Voordelta, Bollen van de Ooster, Middelplaat Zuid en Bollen van het Nieuwe Zand. Deze rustgebieden worden aangeduid als “Artikel 20 gebieden”, zie onderstaand kaartbeeld voor de beperkingen die sinds 30 juni 2021 gelden voor de aangewezen rustgebieden.

Beperkte toegang rustgebieden

De aangewezen rustgebieden Slikken van Voorne, Hinderplaat en de Oesterbank Voordelta (rood) zijn jaarrond gesloten en mogen het gehele jaar niet bevist worden. Binnen de rustgebieden Bollen van de Ooster, Middelplaat Zuid en Bollen van het Nieuwe Zand zijn delen jaarrond gesloten (rood) en deelgebieden gedeeltelijk gesloten (geel).

Voor de winterrustgebieden binnen Bollen van de Ooster en Middelplaat Zuid (geel) geldt dat deze gebieden gesloten zijn voor de periode van 1 november tot en met 1 april. Voor de garnalenvisserij geldt een uitzondering op deze gesloten periode: de winterrustgebieden binnen Bollen van de Ooster en Middelplaat Zuid (geel) zijn voor de garnalenvisserij toegankelijk van 1 november t/m 15 december. Wel moet er dan moet een afstand van minimaal 250 meter tot de droogvallende platen worden aangehouden en de maximum vaarsnelheid is 7 knopen.

Voor het rustgebied Bollen van de Nieuwe Zand geldt dat het noordelijke deel (rood) jaarrond gesloten is en dus het gehele jaar niet bevist mag worden. Het zuidelijke deel van dit rustgebied is gedurende de periode van 1 november tot en met 15 mei gesloten.

Meer informatie

Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Egbert van der Tuin of Ruben van Beek via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.