7 oktober 2022, Stellendam - De Zeehavenpolitie (ZHP) Rotterdam wijst kotters op de verplichting om voor iedere visreis een bemanningslijst en indien van toepassing een passagierslijst aan de ZHP toe te sturen conform het gestelde in de Schengengrenscode. Voor de schepen die naar Stellendam komen, is dit bericht van belang. Lees meer >>

Vervolg

De Zeehavenpolitie gaat de naleving van de regels in het kader van de zogenaamde “Schengengrenscode” bij visserskotters die ligging hebben in hun werkgebied strenger controleren. Alle zeescheepvaart is verplicht tot het elektronisch melden van aanwezige bemanning (bemanningslijst) en passagiers (passagierslijst). Vissersvaartuigen vallen hier ook onder. Er zijn al de nodige gezagvoerders (schippers) die netjes een bemanningslijst insturen en met het versturen van een Kennisgeving hoopt de ZHP dat de overige gezagvoerders dit ook zullen gaan doen.

De meldingsplicht geldt voor visserskotters als zij langer dan 36 uur weg zijn. Het wel of niet overschrijden van de 12 mijlszone is hierbij niet van belang. De bemanningslijst mag gemaild worden naar het mailadres: rotterdam@dutch-immigration.nl. Ook is het van belang dat de bemanning die niet de Nederlandse nationaliteit heeft en aan- of van boord gaan, zich melden aan de Grensdoorlaatpost voor een in- of uitreiscontrole.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vraag naar Andrea Ras.

Tekst Ned. Vissersbond