1 augustus 2022, Middelharnis - Afgelopen vrijdagmiddag en -avond 29 juli jl. werd een uniek samenwerkings-event 'Kijk bij de Boer Middelharnis Centrum' op en rond het Diekhuus en langs het Beneden Zandpad te Middelharnis gehouden. Organisatie was in handen van BIZ Middelharnis Centrum en Goeree-Overflakkee Boert Voort. Wilko van Dam maakte foto's >>

Vervolg

BIZ Middelharnis Centrum: "Ons prachtige eiland is al van oudsher een agrarische en visserij gemeente, waar vele boeren en vissers al vele generaties lang actief zijn. Het is dan ook geen verrassing dat met alle huidige stikstofplannen enorm veel bedrijven en vooral ook families geraakt gaan worden. Reden genoeg voor de winkeliers die zich gevestigd hebben binnen de BIZ-zone Middelharnis Centrum om de boeren een groot hart onder de riem te steken. Want ook onze winkeliers en de inwoners van Goeree-Overflakkee zijn afhankelijk van de boer!

We willen vooral een positieve, duurzame en leerzame insteek met deze actie laten zien. Dat deden we ten eerste met een Boerenlandmarkt Middelharnis Centrum met het thema "Kijk bij de Boer” . We lieten de bezoekers zien waar niet alleen hun boterham, frietje of biertje vandaan komt, maar natuurlijk ook de heerlijke kazen van de lokale koeien, schapen en geiten, hun glas melk, de vele andere lokale producten! Iedereen kon komen proeven van de vele lekkernijen. Bovendien kon men ook kennismaken met de bijzondere innovatieve duurzame initiatieven zoals een rijdend zonnepark, de bewaarschuur van de toekomst, kringlooplandbouw (o.a. waterstof en zonnepanelen), regeneratieve landbouw en vertical farming, om er maar een paar te noemen. Kinderen konden knuffelen met de boerderijdieren, koe-melken en meedoen aan een heuse traptrekker-race. Tijdens hun entree op de trekkertjes tijdens de dialoogavond op 30 juli j.l. heeft u al kunnen zien dat er aardig wat jong talent op ons eiland rondrijdt!

Met deze gezamenlijke actie willen we vooral laten zien dat de boeren niet alleen staan, maar dat onze hele eilandelijke samenleving afhankelijk is van de boeren en de visserij. Er is veel aandacht geweest voor de vele protestacties van afgelopen weken, maar we hopen vooral ook aan de mensen te kunnen laten zien dat dit dus ook op een uiterst vriendelijke, leerzame wijze kan en hoe enorm indrukwekkend en vooruitstrevend deze sector nou eigenlijk is, in Nederland maar zeker ook op Goeree-Overflakkee!"