Wageningen University & Research (WUR) doet onderzoek naar de herintroductie van de steur in de Noordzee. Onderzoekers willen graag weten hoe de steurpopulatie zich herstelt en één van de manieren om dit te onderzoeken is door waarnemingen van steuren te registreren. Vissers kunnen in het herstel van de steurpopulatie een belangrijke rol vervullen door steurwaarnemingen te registreren. In dit artikel geven onderzoekers van de WUR meer informatie over het onderzoek en doen zij een oproep om uw ideeën met hen te delen over een toekomst voor de steuren in de Noordzee. Het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid adviseert leden die weleens steuren vangen om aan het onderzoek deel te nemen. Lees meer >>

Steur op de terugweg

De Europese steur (Acipenser sturio) kan 5 meter lang worden en 350 kilo zwaar. Deze enorme vis werd met honderden per jaar aangeland in de omgeving van het Haringvliet en de Biesbosch, maar had veel te lijden onder kanalisatie, watervervuiling en ook overbevissing. In 1952 werd de steur voor het laatst gevangen op de Rijn en verdween zij uit beeld van de visserij. Toch is de soort op de terugweg! Zij wordt sporadisch gevangen op de Noordzee en dat komt door uitzettingen in Frankrijk en Duitsland. Dat is heel bijzonder! Het is een teken van een herstellende Noordzee. Maar of het steurbestand zich echt permanent zal kunnen vestigen, dat weten we alleen met kennis van vissers.

Waarneming melden

Vissers zijn oog en oor op het water. Vissers kunnen informatie leveren over hoeveel steuren er zijn en vissers kunnen informatie leveren over de omzwervingen van deze grote vissen. Dit kunnen ze doen door elke steurvangst te melden bij WMR en de steuren weer levend terug te zetten. Ook kunnen bijvoorbeeld garnalenvissers binnen het MSC-certificaat ETP-soorten, waaronder de steur, registreren. Echter merken onderzoekers de laatste jaren steeds vaker dat vissers deze meldingen liever niet doen, omdat ze denken dat dit problemen kan opleveren, zoals gesloten gebieden of aanpassingen in diverse typen vistuig.

Registratieangst ongegrond

Onderzoekers van de WUR denken dat die angst ongegrond is om tenminste twee redenen: steuren zwemmen over enorme afstanden, dus waar zou je voor steur een gebied moeten sluiten? De dieren komen letterlijk overal. Bovendien is steur een zeldzame bijvangst. Er kan dus niet gericht op gevist worden met deze lage dichtheden, en daarom is een aanpassing van een vistuig speciaal voor de steur niet logisch. De tweede reden is dat steuren opgroeien in de zee, maar paaien op de rivieren. Dus als er een gebied voor steur beschermd zou moeten worden, dan is dat vooral in de rivier de Rijn in Duitsland, en in de route daar naartoe. Denk aan de haven van Rotterdam, maar dus niet de Noordzee.

Oproep voor gesprek

Omdat onderzoekers graag zien dat de vissers meewerken aan steurherstel, willen de onderzoekers graag weten wat we kunnen doen om steurmeldingen te blijven ontvangen van de vissers. Dit om de ontwikkelingen rond de steurbestanden goed te kunnen volgen, zodat we samen trots kunnen zijn op het herstel van zo’n bijzonder dier als teken van een gezonde Noordzee en een duurzame visserij.

Een studente van de afdeling Aquacultuur en Visserij van Wageningen Universiteit wil graag door middel van interviews weten hoe u hierover denkt. Zij spreekt alleen Engels, maar als het gesprek beter in het Nederlands gehouden kan worden, dan is dat geen probleem en zorgt de WUR voor een mede-interviewer die kan vertalen. De interviews dienen om een open gesprek met vissers aan te gaan, om te zien of en hoe we samen kunnen komen tot een toekomst voor de steuren in de Noordzee. Uw ideeën daarover zijn belangrijk! Neem bij interesse contact op met kateryna.urbanovych@wur.nl of met niels.breve@wur.nl.

Bron /voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Amerik Schuitemaker, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.