22 juli 2022, Regio - Het dagelijks bestuur van waterschap Hollandse Delta heeft in haar vergadering van 5 juli jl. besloten om het Ontwerp Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta vast te stellen en ter inzage te leggen. "De Omgevingswet treedt binnenkort in werking. De Omgevingswet bundelt en moderniseert 26 wetten voor de leefomgeving (..) De Waterschapsverordening bevat regels over de fysieke leefomgeving in het beheergebied van het waterschap." Bent u het niet eens met het Ontwerp Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta dan kunt u tot en met 5 september 2022 schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen. Lees meer >>

Aanleiding

De Omgevingswet treedt binnenkort in werking. De Omgevingswet bundelt en moderniseert 26 wetten voor de leefomgeving. Daarbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Met de Omgevingswet komt ook het DSO: het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het DSO is een landelijk digitaal loket voor het raadplegen van regels van en het aanvragen van vergunningen bij waterschappen, provincies en gemeenten. De regels over de fysieke leefomgeving van waterschap Hollandse Delta staan nu nog in verschillende documenten: de Keur, de algemene regels en deels in de legger. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, vervangt de Waterschapsverordening de huidige Keur en algemene regels. De onderhoudsregels die nu nog in de Keur staan blijven gelden. Deze regels mogen op grond van de Omgevingswet niet in de Waterschapsverordening worden opgenomen.

Waterschapsverordening

De Waterschapsverordening bevat regels over de fysieke leefomgeving in het beheergebied van het waterschap. Naast juridische regels bestaat de Waterschapsverordening uit werkingsgebieden. Werkingsgebieden zijn de gebieden waar bepaalde regels gelden. De regels van de Keur en de algemene regels zijn zonder inhoudelijke wijzigingen omgezet naar de Waterschapsverordening. De systematiek en opzet van de regels zijn wel veranderd. In de huidige systematiek zijn de verbodsbepalingen en algemene regels apart te raadplegen. Deze regels worden nu samengevoegd per activiteit in één verordening. De nieuwe systematiek is nodig om te zorgen dat de regels goed aansluiten bij de Omgevingswet en om te voldoen aan de technische eisen van het DSO en zo de verordening via het DSO toegankelijk te maken.

Bruidsschat

Als de Omgevingswet in werking treedt, verhuist een aantal regels van het Rijk naar de waterschappen. Dit wordt de bruidsschat genoemd. Deze regels gaan met name over lozingen. Het waterschap is verplicht om deze regels over te nemen, maar mag ze daarna wel aanpassen. Waterschap Hollandse Delta heeft besloten de bruidsschat eerst ongewijzigd over te nemen. Deze ligt daarom niet ter inzage. De tekst van de bruidsschat kunt u vinden via Bruidsschat waterschapsverordening - Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl). Zienswijzen Het ontwerp Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta ligt vanaf nu voor een periode van acht weken ter inzage. Het ontwerp besluit is als bijlage bij deze bekendmaking gevoegd (zie linkerzijde pagina). De werkingsgebieden zijn niet gewijzigd ten opzichte van de huidige zonering. Deze is te raadplegen via Kaarten Waterschap Hollandse Delta Site (arcgis.com)

Zienswijze

Bent u het niet eens met het Ontwerp Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta dan kunt u tot en met 5 september 2022 schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen. Uw schriftelijke reactie kunt u richten aan: Waterschap Hollandse Delta t.a.v. Afdeling Juridische en Facilitaire Zaken, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk Onder vermelding van “zienswijze Waterschapsverordening”.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur contact opnemen met het Waterschapsloket (telefoonnummer: 0900 2005 005)

Vervolg

U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw ingediende zienswijze. Het dagelijks bestuur stelt een reactienota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het dagelijks bestuur daarop. Degenen die een zienswijze hebben ingediend krijgen een afschrift van de reactienota toegestuurd. Na de inspraakperiode stelt de Verenigde Vergadering het Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta, al dan niet met wijzigingen, definitief vast. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt zal het definitief vastgestelde Besluit houdende wijziging van Waterschapsverordening Hollandse Delta bekendgemaakt worden in het Waterschapsblad en in werking treden. Tegen de definitieve vaststelling staan geen rechtsmiddelen open.