29 juni 2022, Ooltgensplaat - Drie vierdejaars studenten van de Hogere Agrarische School (HAS) in ’s-Hertogenbosch zijn gestart met hun beroepsopdracht over de kansen van regeneratieve landbouw bij BI-JOVIRA , het boerenbedrijf van familie Mosselman in Ooltgensplaat. De studenten onderzoeken het toekomstperspectief van de biologische regeneratieve manier van landbouw, op de manier zoals Cornelis Mosselman voor ogen heeft. "Op basis van goed rentmeesterschap waarin people, planet en profit hand in hand gaan." Dit project is met cofinanciering van de HAS en de Regio Deal tot stand gekomen. Lees meer >>

Vervolg

Binnen de opdracht worden er verschillende onderwerpen onderzocht en uitgelicht. Zo wordt eerst de bedrijfsvoering van BI-JOVIRA in kaart gebracht voor nu en in de toekomst. Hier wordt onder andere ingegaan op trends en ontwikkelingen in de agrarische sector. Deze ontwikkelingen worden aan de hand van een SWOT-analyse en confrontatiematrix getoetst aan de praktijk van BI-JOVIRA.

Daarnaast worden de kosten en baten op een rijtje gezet. Daarmee wordt duidelijk of gezonde, biologische producten telen voor eerlijke prijs voor de langere termijn haalbaar is. Zodoende wordt gewerkt aan een integraal beeld met aandacht voor people, planet en profit. Gebaseerd op deze kennis brengen de studenten de afzetmarkt in beeld en onderzoeken zij de mogelijkheden voor eventueel nieuwe potentiële afnemers. De drie studenten brengen in kaart hoe afnemers tegen duurzaam geteelde producten aankijken en hoe zij denken over een eventuele meerprijs voor de producten.

Met het onderzoek is het mogelijk om te concluderen of de biologische regeneratieve manier van landbouw toekomstbestendig is voor BI-JOVIRA of dat de bedrijfsvoering moet worden aangepast. Naar verwachting wordt het onderzoek in augustus dit jaar afgerond. De resultaten geven meteen ook een mooi beeld met interessante aanknopingspunten voor agrarische ondernemers in de andere delen van de Zuid-Hollandse Delta.

Tekst: regiozhd.nl