[video] Regio - Evides Waterbedrijf leverde 157,3 miljoen m3 kraanwater in 2021. Dit is vrijwel gelijk aan de levering in 2020 (zijnde 157,5 miljoen m3). In 2021 maakte Evides de drinkwaterleveringen nog toekomstbestendiger door het innamepompstation Bergsche Maas in gebruik te nemen. Om Evides- klanten 24/7 365 dagen van voldoende en een goede kwaliteit kraanwater en industriewaterdiensten te voorzien, is er ook in 2021 weer veel werk verricht. Lees meer daarover in het jaarverslag 2021 en bekijk de video hieronder.

Tevreden klanten

Algemeen directeur Annette Ottolini over 2021: “Bij Evides staat de klant voorop in alles wat we doen. Gemak en eenvoud staan daarbij centraal. Omdat niet elke klant dezelfde behoeften heeft, spelen we daar zoveel mogelijk op in met onze dienstverlening. Zo ben ik trots op de nieuwe werkwijze voor klanten met een betalingsachterstand. Wij bellen hen nu in een vroeg stadium om de situatie te bespreken en samen kijken we of en hoe we kunnen helpen. Als het nodig is, verwijzen we door naar andere organisaties, die kunnen helpen zoals schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD. Voor dit nieuwe beleid ontving Evides het Keurmerk Warm Incasseren van de Stichting Warm Rotterdam.” Uit onderzoek blijkt dat klanten Evides waarderen met een 8,1.

Werken aan toekomstbestendig waterlevering

Evides heeft grote investeringen gedaan in het toekomstbestendiger maken van de drinkwaterleveringen. Zo is het nieuwe innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik genomen. Door een grotere capaciteit kan er flexibeler water ingenomen worden als de waterkwaliteit van de Maas op zijn best is. Die flexibiliteit is nodig omdat er in de afgelopen jaren een vaker een lage rivierafvoer is. Wanneer er minder water in de rivier zit, is de invloed van ongewenste stoffen op de waterkwaliteit groter. Tegelijkertijd blijft Evides oproepen om de waterkwaliteit in de drinkwaterbronnen te beschermen tegen ongewenste stoffen. Wat er niet in zit, hoeft er namelijk ook niet uitgehaald te worden.

Evides levert drinkwater aan haar klanten via een 14.000 kilometer lang leidingnet. Naast de onderhoudswerkzaamheden is ook een groot aantal leidingen vervangen en 20 kilometer aan nieuwe leidingen aangelegd. Een bijzonder project daarbij was de aanleg van een nieuwe leiding in de speciale leidingentunnel in de Calandtunnel voor de aanvoer van demi-water voor de industrie.

Duurzame waterdiensten: hergebruik en circulariteit

De ambitie in duurzame en circulaire waterdiensten werd ook in 2021 verder doorgevoerd. Samen met de industriewaterklanten zet bedrijfsonderdeel Evides Industriewater in op het hergebruik van water uit de productieprocessen, via bijvoorbeeld de pilot Wetlands in Terneuzen en de bouw van een nieuwe duurzame demiwaterfabriek in Antwerpen.

De duurzaamheidsinspanningen om drinkwater zachter te maken zijn beloond met het cradle-to-cradle certificaat, niveau ‘goud’. De kalk die onttrokken wordt uit het drinkwaterzuiveringsproces wordt deels gebruik als grondstof in bijvoorbeeld tapijttegels en gezichtsscrub en deels weer aan het productieproces toegevoegd.

2021 in beeld

Annette Ottolini vat samen: “Het coronavirus hield ons voor het tweede achtereenvolgende jaar als samenleving in zijn greep. Ondanks de extra uitdagingen die COVID-19 en de coronamaatregelen met zich meebrachten, leverden we in 2021 drinkwater en industriewaterdiensten van uitstekende kwaliteit. Betrouwbaar, lekker en gezond drinkwater leveren aan onze klanten; dat is waar we ons voor blijven inzetten. Daarnaast leveren we industriewaterdiensten, zijn we actief in de afvalwaterzuivering en hebben we oog voor hergebruik. We werken met aandacht voor klant en omgeving en zijn voortdurend alert op de kwaliteit van het water; van bron tot kraan.”

Bekijk de video '2021 in beeld' hieronder en krijg een impressie van ons werk of lees het Evides Jaarverslag 2021 over al de inspanningen en resultaten.

Tekst Evides