9 maart 2022, Regio - Gisteren was is het de internationale vrouwendag. Deze dag stond in het teken van de emancipatie van de vrouw. "Op het boerenerf is deze emancipatie helaas nog niet bereikt. Het potentieel van vrouwelijke ondernemers wordt nog onvoldoende benut. Terwijl juist deze boerinnen een antwoord kunnen geven op de vele uitdagingen waar de agrarische sector voor staat." LTO Noord Vrouw & Bedrijf vraagt extra aandacht voor de positie van de boerin in onze regio. Lees meer >>

Helaas is het nog steeds zo dat vrouwelijke ondernemers regelmatig problemen ervaren bij allerlei zaken, zoals bij het aanvragen van een geldlening. ‘Het is niet meer van deze tijd dat om de kennis en kunde van vrouwen te onderschatten op basis van hun geslacht’ , aldus Helma Vermuë, voorzitter LTO Noord Vrouw & Bedrijf. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we de innovatiekracht van vrouwen kunnen inzetten om het verschil te maken en samen te gaan voor een gezonde en sterke agrarische sector. Daarnaast wil ik de boerin de positie geven die zij verdient’, vervolgt Helma Vermuë.

Nederland bungelt onderaan

In Nederland zijn slechts 5% van de bedrijfsleiders op agrarische bedrijven vrouw. Daarmee staat Nederland stijf onderaan in Europa. Het Europees gemiddelde is 28% en ook buurlanden als Duitsland en België scoren met 10% en 14% beduidend hoger dan Nederland. Alhoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn over de opvolgers, lijkt dit wel in de toekomst te verbeteren. ‘We zien gelukkig steeds meer boerendochters die klaar staan om het bedrijf over te nemen, dat was 20 jaar geleden echt uniek’, zegt Helma Vermuë.

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland vraagt Vrouw & Bedrijf aandacht voor de positie van de boerin. Lobke van Oorschot, de provinciaal voorzitter Zuid-Holland Vrouw en Bedrijf, zegt daarover het volgende: 'Waar we op moeten inzetten is opleiding en ontwikkeling. Dat is cruciaal voor het versterken van de positie van de vrouw op het agrarische bedrijf. Juist bij een Vrouwendag is het goed om daarbij stil te staan'.

Vrouw & Bedrijf

Vrouw & Bedrijf is onderdeel van de belangenvereniging voor boeren en tuinders LTO Noord. De boerinnen bij Vrouw & Bedrijf richten zich op bewustwording en versterking van de sociale en financieel economische positie van vrouwen op het agrarisch bedrijf.