17 februari 2022, Regio Zuid-Holland - Woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Voor de boeren en tuinders zijn deze verkiezingen erg belangrijk. Afdelingen van LTO Noord in Zuid-Holland zullen inzetten op een goed ondernemersklimaat voor boeren en tuinders. Daarmee kunnen zij hun bijdrage blijven leveren aan een vitaal platteland en tal van maatschappelijke opgaven zoals duurzame energieopwekking. Lees meer >>

Vervolg

‘Voor gemeenten is een vitaal landelijk gebied erg belangrijk. Daar wordt geproduceerd, kan je verblijven, prettig wonen en recreëren. Boeren en tuinders spelen daar een onmisbare rol in’, aldus Nico Verduin, voorzitter Regio West LTO Noord. Ook benoemt hij het belang van duurzame energieopwekking. ‘Het hele land staat voor grote opgaven op het gebied van duurzaamheid. Tegelijkertijd moet 80% van de verduurzaming gebeuren op het landelijk gebied. Het grootste deel van de boeren en tuinders doen dat al en kunnen veel meer, maar worden nog niet altijd goed gefaciliteerd’, zegt Nico Verduin.


De komende vier jaar zullen gemeenten lastige keuzes moeten maken op tal van onderwerpen. Bij alle onderwerpen die het landelijke gebied betreffen wil de agrarische sector daarbij een constructieve rol vervullen. LTO Noord zet daarom in op een positieve campagnetijd en wil het geluid van de agrarische sector laten horen.

Voorstellen

LTO Noord vraagt de kandidaat-raadsleden om de komende jaren scherp te zijn op een aantal punten. Er wordt onder andere opgeroepen om niet te bouwen in het groen, maar te zoeken naar binnenstedelijke oplossingen. Om zo ook zuinig om te gaan met de natuur en beschikbare landbouwgrond. Ook vraagt LTO Noord om rekening te houden met de lastendruk van de individuele (agrarische) ondernemers bij het vaststellen van gemeentelijke leges, belastingen en heffingen.


Op het gebied van duurzaamheid is er één groot probleem wat in steeds meer gemeenten speelt: onvoldoende netcapaciteit. Boeren en tuinders die willen verduurzamen mogen dit vaak niet doen, omdat het net geen stroom af kan nemen of af kan leveren. Gemeenten wordt gevraagd om hierbij mee te helpen met oplossingen. Daarnaast worden gemeenten opgeroepen kleine windmolens met een ashoogte van 35 meter op boerenerven toe te staan. Deze kleine windmolens kunnen vaak rekenen op veel draagvlak.

Zuid-Holland

In bijvoorbeeld Nissewaard organiseert de lokale LTO samen met Ondernemersvereniging Nissewaard een lijstrekkersdebat ‘Ondernemen in Nissewaard’ op 7 maart in Heenvliet.