2 december 2021, Regio - Ben jij een nieuw bedrijf gestart of is je bedrijf onlangs verhuisd? Dan moet jij je hoogstwaarschijnlijk buigen over de parkeermogelijkheden. Een parkeerterrein aanleggen is geen makkelijke taak. Je wilt vermijden dat je medewerkers een eeuwigheid naar een parkeerplaats moeten zoeken of dat je fietsende werknemers iedere ochtend hun leven riskeren wanneer ze een onveilig parkeerterrein oprijden. Oftewel: de inrichting van een parkeerterrein is nagenoeg even belangrijk als die van de werkplek zelf. Hoe je een veilig en efficiënt parkeerterrein aanlegt? Lees hieronder meer!

Parkeren bij werk

Als je denkt aan een parkeerplaats, denk je waarschijnlijk een zwart asfalt met witte belijning. Oftewel: de daadwerkelijke parkeerplek. Echter is het niet zo eenvoudig. Alhoewel deze markeringen onmisbaar zijn voor een goed functionerend parkeerterrein, is er meer voor nodig om het parkeerterrein ook echt veilig en efficiënt te maken.

  • Toegangscontrole: Toegangscontrole is eerder regel dan uitzondering. Dit wil zeggen: slagbomen voor auto’s en toegangspoortjes voor voetgangers, bij voorkeur gekoppeld aan persoonlijke badges.
  • Bewaking: Onbewaakte parkeerterreinen nodigen uit voor criminaliteit. Bewaking is dan ook geen overbodige luxe om inbraken en vandalisme te vermijden.
  • Veiligheidsmaatregelen: De veiligheid op het parkeerterrein kun je verhogen door middel van verkeersdrempels en borden die bijvoorbeeld de maximumsnelheid of oversteeksituaties aanduiden
  • Bewegwijzering: Bovendien is het verstandig om duidelijk bewegwijzering aan te brengen op het parkeerterrein. Zorg er ook voor dat het duidelijk is wat de locatie is voor laden- en lossen. Zo weet elke chauffeur meteen weet waar hij moet zijn.
  • Parkeerbeugels: Wanneer een terrein gedeeld wordt met andere bedrijven, kan het gebruik van een parkeerbeugel handig zijn. Op die manier vermijd je dat gereserveerde plaatsen door anderen ingenomen worden.

Denk ook aan fietsparkeren!

Steeds meer werknemers komen met de fiets naar het werk. Een bijzonder positieve én gezonde trend die vraagt om aangepaste voorzieningen. Oftewel: ook aan fietsparkeren moet worden gedacht. Fietsenrekken zijn er in allerlei soorten en maten; van individuele fietsbeugels tot groot fietsenrek. Wil je een stap verder gaan? Dan kun je overwegen om een overdekte fietsenstalling aan te leggen.