10 november 2021, Middelharnis - Het is voor iedereen die De Beroepscampus aan de Langeweg passeert zichtbaar: "de sinds kort geplaatste groene 'wanden' zorgen ervoor dat de stenen muren van dit prachtige complex op een fraaie manier onderbroken worden door groen." Dit 'externe groene wanden project' is een mooi voorbeeld van samenwerking van de 3 O's op het eiland, aldus Diane van der Weijde: beleidsadviseur én projectleider bij de RGO voor de bouw. Lees hieronder meer.

Vervolg

De Beroepscampus staat qua architectuur bekend om zijn groene uitstraling. "Maar gebouwen kosten nogal wat en als het budget voor de bouw bijna op is, moet je soms besluiten dat er onderdelen in de bouw zijn die voorlopig nog niet gerealiseerd kunnen worden", aldus Van der Weijde.

"In de laatste fase van de bouw bleek er geen geld meer te zijn voor de door de architect geplande beplanting langs metalen staanders. Het bouwteam heeft toen moeten besluiten dat eerst de belangrijkste zaken gerealiseerd zouden worden en dat we het groene element buiten nog maar even moesten laten wachten."

Toen de tijd was aangebroken om de oude gebouwen van RGO vmbo aan de Schoolstraat en Langeweg te slopen bedacht de directie van Flakkee Verhuizers dat het een idee zou zijn om een veiling te organiseren, om zodoende geld op te halen om de groene wanden mogelijk te maken. Martin Hobbel van Flakkee Verhuizers: "Het idee ontstond toen we een ronde door de oude panden maakten en we ons afvroegen of we hier niet iets konden verzinnen om meubilair, gereedschappen en voorwerpen een tweede leven te geven. Vaak zijn bij dergelijke ontruimingen dingen nog zó goed verkoopbaar. Vervolgens hebben we als Flakkee Verhuizers de hele aansturing gedaan en alles bij elkaar heeft dat geleid tot een fantastisch financieel resultaat!" En werd de samenwerking met de gemeente gezocht.

Diane: "Dat had nogal wat voeten in aarde. De gebouwen waren eigendom van de gemeente. Daar moest de toestemming voor dit project vandaan komen. Verder waren er verkeersregelaars nodig en straten moesten afgezet worden. De gemeente heeft op een fantastische manier medewerking en ondersteuning gegeven."

Robert Jongkees (beleidsmedewerker onderwijshuisvesting) geeft aan dat de reacties bij de gemeente gelijk erg positief waren: "Ik heb dan ook veel waardering voor de wijze waarop zaken werden opgepakt. Normaal gesproken ben je als gemeente heel formalistisch bezig, nu ging het vooral over hoe we elkaar als partijen elkaar konden vinden."

Na een tweetal kijkdagen volgde de veiling waar werkelijk alles is verkocht. In het kader van duurzaamheid is dit een prachtig voorbeeld dat spullen weer een nieuwe bestemming hebben gekregen in plaats van te laten verdwijnen in de container. Dankzij de samenwerking van de 3 O's hebben de veilingen voldoende opgebracht om de groene wanden met klimop buiten te realiseren.

Diane van der Weijde besluit: "Het is super geweest dat deze manier van 'out of the box denken' geleid heeft tot zo'n mooie samenwerking. In nabije toekomst, als beursvloer/ondernemersplein gerealiseerd zijn in de laatste bouwfase van de Beroepscampus, zullen we nóg vaker deze samenwerking zoeken met de ondernemers."