14 oktober 2021, Dirksland - Op de Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de Dutch Food Week delen boeren en tuinders op verschillende plekken in Nederland kisten vol groente, fruit en andere producten uit. Hiermee vragen zij aandacht voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel. Ook op ons eiland werd meegedaan aan deze actie. Zo was er de overhandiging bij Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. "LTO Noord afdeling Goeree-Overflakkee overhandigde bij de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda kratten vol appels en peren. Bij de hoofdingang konden bezoekers en patiënten later genieten van het verse Nederlandse fruit." Lees hieronder meer.

Vervolg

Regio - Zo was er de overhandiging van een kist met groente en fruit in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, werd op scholen op Voorne-Putten groente en fruit uitgedeeld en in Rotterdam bij het Erasmus MC gingen boeren en tuinders langs met groente en fruit. Ook werd daar in gesprek gegaan over het belang van gezonde voeding met een hoogleraar Periconceptie Epidemiologie, een senior onderzoeker, een gynaecoloog en twee polikliniek managers van het Erasmus MC.

Belang van gezond eten

Op donderdag 14 oktober werden bezoeken gebracht aan onder andere ziekenhuizen, scholen, sportverenigingen, gemeentehuizen en woongroepen. Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord: “Vers en gezond voedsel is niet overal ter wereld vanzelfsprekend, maar gelukkig is het in Nederland goed geregeld. We willen op deze dag producten van Nederlandse bodem met anderen delen en het gesprek aangaan over het belang van gezond eten nu en in de toekomst.”

“Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal. Dat verhaal begint bij boeren en tuinders. Dat verhaal begint op het boerenland om de hoek. Maar dat verhaal wordt veel te weinig verteld. Met deze actie brengen we daar verandering in."

“Aan het Nederlandse voedsel worden hoge eisen gesteld”, laat Bruins weten. “Het is belangrijk dat de consument kiest voor dit Nederlandse product. Juist door het eten van Nederlands, en daarmee Euregionaal geproduceerd voedsel, besparen we veel transport, steunen we onze eigen duurzame voedselproducenten en dus onze economie en hebben we meer zicht op de wijze waarop dit voedsel wordt geproduceerd”.

Dutch Food Week

De uitdeelactie gebeurt tijdens de Dutch Food Week. Een week waar genieten van Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Dit jaar is het thema ‘de positieve kracht van ons voedsel’. Zo tonen boeren hoe zij continue investeren in manieren om nog duurzamer voedsel te produceren. Ook laten ze zien hoe ze de biodiversiteit bewaken en energie opwekken voor ons allemaal.

Nationale Groente- en Fruitdag

De Nationale Groente- en Fruitdag is ontstaan om aandacht te vragen voor het eten van voldoende groente en fruit. De focus ligt op gezondheid, duurzaamheid, verspilling en leefstijl. Op donderdagmiddag 14 oktober was daarom landelijk de ‘Ga voor kleur break’. Daarbij is het idee dat verschillende organisaties elkaar kleur geven (groente en fruit) als een gezonde snack. LTO Noord, ZLTO en LLTB sluiten hierbij aan. Deze dag was tevens de afsluiting van de landelijke campagne ‘geef kleur door’.