9 juli 2021, Landelijk - Wageningen Marine Research biedt de visserij de gelegenheid om in augustus en september waarnemers mee te laten gaan met het jaarlijkse boomkoronderzoek op de Noordzee, de zogenaamde Beam Trawl Survey (BTS). Dit onderzoek richt zich onder andere op het in kaart brengen van de leeftijdsopbouw van tong en schol. In verband met de COVID-19 uitbraak konden visserijwaarnemers afgelopen jaar niet mee. Dat het dit jaar wel kan is goed nieuws en daarom doen wij een oproep aan belangstellenden om zich uiterlijk maandag 12 juli 2021 bij het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond aan te melden. Lees hieronder meer.

Het onderzoek

De jaarlijkse boomkorsurvey is bedoeld om visserij-onafhankelijke gegevens te verzamelen van de leeftijdssamenstelling van tong (Solea solea, Solea vulgaris) en schol (Pleuronectes platessa) in de Noordzee. Deze gegevens worden gebruikt door de ICES-werkgroep die de visbestanden in de Noordzee en het Skagerrak evalueert. Het is een belangrijke bron voor het doen van vangstvoorspellingen en hoe hiermee om te gaan. Behalve kengetallen voor de talrijkheid van tong en schol levert de boomkorsurvey ook waardevolle informatie voor het monitoren van de toestand van het Noordzee ecosysteem (bron: WMR).

De onderzoekreizen

De Rijksrederij, de organisatie die de onderzoeksschepen beheert, biedt de mogelijk om per onderzoek reis één waarnemer vanuit de visserij mee te laten meegaan. In verband met COVID-19 is er één groot verschil ten opzichte van andere keren: de overweekse reizen worden als non-stop reizen uitgevoerd, dus zonder mogelijkheid tot af- op opstappen in het weekend. Dat betekent dat de schema’s er als volgt uitzien, voor de reizen in de zuidoostelijke Noordzee (zonder schotje, onder 1) en de reizen in de centrale en westelijke Noordzee (met schotje, onder 2):

  1. 2 tot en met 20 augustus (week 31 t/m 33)

De eerste reis is een weekreis, de tweede reis een overweekse.

  • Reisplan weekreis: Vertrek op maandag 2 augustus om 10.00 uur uit Scheveningen, Binnenkomst op vrijdag 6 augustus, binnenkomst uiterlijk vrijdag 12.00 in Scheveningen of een andere Nederlandse haven.
  • Reisplan overweekse reis: In verband met corona-maatregelen zal de overweekse reis in één stuk worden uitgevoerd. Vertrek op 9 augustus om 10.00 uur uit Scheveningen of een andere Nederlandse haven. Geen weekend-break, in overleg tussen gezagvoerder en reisleider mogelijkheid voor rustmoment op zee. Binnenkomst donderdag 19 augustus uiterlijk 09.00 in Scheveningen.
  1. 23 augustus tot en met 17 september (week 34 t/m 37)

Dit zijn twee overweekse reizen. In verband met corona-maatregelen zal de overweekse reis in één stuk worden uitgevoerd.

  • Reisplan overweekse reis week 34/35: vertrek op maandag 23 augustus om 10.00 vanuit Scheveningen of een andere Nederlandse haven. Geen weekend-break, in overleg tussen gezagvoerder en reisleider mogelijkheid voor rustmoment op zee. Binnenkomst op donderdag 2 september, uiterlijk om 09.00 uur in Scheveningen of een andere Nederlands haven.
  • Reisplan overweekse reis week 36/37: vertrek op maandag 6 september om 10.00 vanuit Scheveningen of een andere Nederlandse haven. Geen weekend-break, in overleg tussen gezagvoerder en reisleider mogelijkheid voor rustmoment op zee. Binnenkomst op donderdag 16 september, uiterlijk om 09.00 uur in Scheveningen.

Voorwaarden voor waarnemers

Er zijn voorwaarden verbonden aan visserijwaarnemers: Eén waarnemer per reis, in het bezit van medische (goed)keuring en benodigde veiligheidscertificaten (basisveiligheid). Geprobeerd wordt om op zondag op zee geen werkzaamheden uit te voeren, echter door kan hiervan worden afgeweken. Het staat waarnemers vrij om op zondag een rustdag te nemen.

Aanmelden

Vanwege de noodzaak om de planning van WMR en de Rijksrederij op tijd rond te maken is er een deadline voor het aanmelden van visserijwaarnemers. Uiterlijk aanstaande maandag 12 juli 2021 ontvangen wij van belangstellenden hun aanmelding als secretariaat, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl. Alvast dank!

Voor meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.