1 juli 2021, Rijswijk - Het Rijswijkse IT-consultancy bureau Competa IT en de Wageningse TRAIDE stichting slaan de handen ineen om de digitale revolutie in Rwanda kracht bij te zetten op gebied van cybersecurity. Doel van de campagne is gericht op een intensieve samenwerking tussen Nederlandse software developers en IT-professionals uit Rwanda (Oost-Afrika). "Cybercriminaliteit is mondiaal een groot probleem..." Lees hieronder meer.

Cybercrime stokt digitale revolutie in Rwanda
Cybercriminaliteit is mondiaal een groot probleem. Dit heeft ook grote gevolgen voor de ontwikkelingen binnen IT bij Oost-Afrikaanse organisaties, zoals financiële instellingen gevestigd in Rwanda. In Rwanda is sprake van een ongekende digitale transformatie, waarbij cybersecurity een gebied is waar lokale expertise tekort schiet. De Nederlandse TRAIDE stichting, die zich richt op bevordering van internationale handel en ontwikkeling, is daarom een campagne gestart om ‘IT-samenwerking’ tussen Rwanda en Nederland te intensiveren.

EurAfrican ICT Collaboration
De campagne van de TRAIDE stichting voert de naam ‘EurAfrican ICT Collaboration’ - en komt in de praktijk neer op een samenwerking tussen developers uit Rwanda en Nederlandse software developers. Als kick-off van de campagne zijn meerdere Nederlandse bedrijven benaderd om te spreken tijdens een informatieve webinar over de huidige stand van zaken op gebied van cybersecurity. De webinar wordt op vrijdag 2 juli om 10:00 uur gehost. Ook Andy Haxby, directeur van Competa IT, zal een van de sprekers zijn.

Competa IT in Afrika
Voor Competa IT is het niet de eerste keer dat er wordt gewerkt aan een ‘beter Afrika’. Andy Haxby: ‘’In Afrika is het voor IT-professionals lastig om aan een baan te komen. Vaak missen zij praktijkervaring, maar doorgaans is het ook gebrek aan moderne IT-kennis en projectmanagement-methoden. Competa IT heeft eerder een project gelanceerd in Kenia. Hier hebben wij CodePamoja (Swahili voor ‘samen coderen’) uitgerold, waarbij we Keniaanse software developers letterlijk bij elkaar hebben gebracht om samen te werken en om ze moderne projectmanagement-methoden te leren. Hier hebben wij zeer positieve resultaten geboekt op gebied van kennisoverdracht en zelfs op gebied van lokale IT-werkgelegenheid. Wij zien EurAfrican ICT Collaboration daarom ook als mooi en betekenisvol vervolg op CodePamoja.’’

Meer informatie over de webinar ‘Dutch Tech in Cyber Security for the Financial Sector in Africa’ is hier te vinden.