8 mei 2021, Landelijk - "Het is mei 2021 en er is nog steeds geen akkoord tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Het VK heeft als onafhankelijke staat een aantal zaken op tafel gebracht die afwijken van het beheer zoals we dat binnen EU deden tot en met 2020. Over verreweg de meeste zaken zijn ze er uit, maar er moeten nog een paar harde noten gekraakt worden op gevoelige dossiers." Zo zegt de Nederlandse Vissersbond. "Dit gaat voor ons (kotters) vooral over het max aan niet-gequoteerde soorten en over het ruilmechanisme. Daarnaast gaat het dan nog over zogenaamde voetnoten, deze gaan bijvoorbeeld over flexibiliteit tussen gebieden en quota. Over de niet-gequoteerde soorten is nog veel onduidelijk. Welke hoeveelheid, onderlinge verdeling en wat gebeurd er als deze hoeveelheid opgevist is? Al met al een enorm traag proces en het is tot op heden niet duidelijk wanneer hier precies een klap op gegeven kan worden..." Lees meer.

Druk neemt toe

In tussentijd loopt echter de druk van enorm toe, vooral bij de Schotse witvis-vissers, ondanks het feit dat het VK een voorlopig quotum voor heel 2021 vastgesteld. “Quota crisis hits Scots fleet” kopt het Fishing News deze week. Men had na de Brexit een veel groter deel van de taart verwacht te krijgen. Dat valt dus enorm tegen en bovendien is het taart met wederom een korting van 10% voor kabeljauw. Het VK heeft dit jaar geen akkoord met Faeröer en het lijkt er sterk op dat er ook geen akkoord komt met Noorwegen. Dat maakt hun uitwijkmogelijkheden een stuk kleiner en dus druk op kabeljauw en wijting enorm hoog. Er liggen veel schepen stil en wanneer men vist moet men zoveel mogelijk kabeljauw en wijting ontlopen. De Schotse vissers hebben de soorten zoals koolvis, wijting en kabeljauw ontzettend hard nodig en men heeft daar ruilen voor nodig

Ruilmechanisme

In de handel- en samenwerkingsovereenkomst tussen het VK en de EU (Trade and Cooperation Agreement TCA)is afgesproken dat een speciaal comité een ruilmechanisme ontwikkeld en dat dit voor 1 juli 2021 gereed moet zijn. Vanuit de EU is aangegeven dat we met betrekking tot ruilen graag een situatie willen die de situatie van voor Brexit benaderd. Dus veel flexibiliteit en ruilen die vooral door PO’s zijn geïnitieerd. Die flexibiliteit is natuurlijk belangrijk om het quotum optimaal te benutten. De Britse overheid lijkt vooral te sturen op een vergelijkbare situatie als tussen EU en Noorwegen, waarbij er een eenmalige gebalanceerde ruil is en daarnaast eventueel nog een paar grote ruilen gedurende het jaar. Dit is echter enorm ingewikkeld en tussen EU en VK zal dit alleen nog maar ingewikkelder zijn. Vanuit de Britse visserijsector krijgen wij juist een sterk signaal dat ze voor maximale flexibiliteit van ruilen met PO’s in de EU-lidtstaten. Dat staat dus haaks op hun eigen overheid.

Maximale flexibiliteit van ruilen met PO’s in het VK is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse visserij. Wij volgen de ontwikkelingen met de onderhandelingen dus op de voet en hopen dat er snel een doorbraak is met een goede uitkomst. We houden u hiervan op de hoogte.

Contingenten

De meeste gecontingenteerde zijn al definitief voor 2021, alleen tong is nog slechts 7/12 van het verwachte contingent. In onderstaande tabel staan exacte percentages van contingent t.o.v. 2020.

vissoort Percentage tov 2020 verwacht
Schol 98,1604%
Kabeljauw 80,5810%
Wijting 116,0676%
Makreel 77,9469%
Tong 68,6895% 117,7534%
bijvangst
vissoort per maand per jaar
Kabeljauw 39 468
Wijting 38 456
Makreel 166 1992


Voor meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacob Snoek, T. 0527-698151 of via deze link naar de mail..